Uutiset

Saaren kartanon residenssi

22.09.2017

Tervetuloa syksyn uudet taiteilijavieraat!

Syksy on tuonut tullessaan Saaren kartanoon uuden ryhmän taiteilijavieraita.


Syyskuun alussa kahden kuukauden työskentelyjakson aloitti yhdeksän taiteilijaa: äänisuunnittelija, säveltäjä Miki Brunou, sirkustaiteilija Rauli Dahlberg, taiteilijatyöpari Dorota Gawęda (Puola) ja Eglė Kulbokaitė (Liettua), taidemaalari Eveliina Hämäläinen, taiteilija David Muth (Saksa/Itävalta), valokuvataiteilija Viivi Nieminen sekä kuvataiteilija Petri Saarikko. Saaren kartanon uutena kutsutaiteilijana aloitti suomentaja Kristiina Drews.

Äänisuunnittelija ja säveltäjä Miki Brunou työstää residenssijaksollaan albumiksi vuorovaikutteisten New Weave -konserttien äänimateriaalia. Yhdessä äänitaiteilija Sébastien Piquemalin kanssa toteutettujen New Weave -konserttitapahtumien kantavana ajatuksena oli rikkoa ja kyseenalaistaa elektronisen musiikin esittämisen rakenteita sekä avata elävän musiikin esittämiseen liittyviä konventioita osallistavaan ja hierarkista ajattelua karttavaan suuntaan.

Sirkustaiteilija Rauli Dahlberg työskentelee kartanolla nykysirkussoolonsa O’DD:n parissa. Esitys luo ajatuksia tilasta, kysymyksiä tarkoituksesta, toiveita ja kadotuksia elämän loputtomassa jatkumossa. Keinoina Dahlberg käyttää sanatonta liikettä, futuristista puvustusta ja polttavia valoja.

Taidemaalari, KuM Eveliina Hämäläinen keskittyy residenssijaksollaan kehittelemään livemaalaustekniikkaa, joka esittää teokset niiden syntymisen hetkellä. Intuitiivisten kuvien ja havainnon kautta hän käsittelee katsomisen, muistamisen ja olemassaolon teemoja. Hänen töihinsä voi tutustua Turun Vanhan Raatihuoneen Galleriassa 17.11.–30.12.2017.

Taiteilijoiden Dorota Kawędan (Puola) ja Eglė Kulbokaitėn (Liettua) yhteinen projekti Agatha Valkyrie Ice: EPISODE X / CHAPTER 4: FREEPORTS yhdistelee veistoksia, tuoksua ja tekstiä. Projektissa tarkastelun kohteena ovat vapaasatamat, kuten Geneven, Luxembourgin ja Singaporen vapaasatamat, ja samalla myös satamien historia, taiteen liikkuminen maasta toiseen sekä taidekauppa.

Valokuvataiteilija Viivi Nieminen aloittaa Saaren kartanon residenssissä jätevalokuvaa hyödyntävän sarjan valmistamisen. Hän käyttää omia kierrätykseen päätyviä testivedoksiaan, joita hän on säästänyt vuosien saatossa. Ylimääräisistä vedoksista hän aikoo toteuttaa muun muassa leikkaamalla, taittelemalla, hiomalla ja yhteen liittämällä uniikkeja teoksia.

Taiteilija David Muth (Saksa/Itävalta) lähestyy videoteoksessaan lentokoneen käsitettä filosofisen ja teoreettisen ajatusrakennelman kautta hyödyntäen CGI-tekniikkaa.

Kuvataiteilija Petri Saarikko tutkii ja kehittää residenssissä yhteisötilallista taidemuotoa, jota hän on jo työstänyt Kallio Kunsthalle -gallerian muodossa viimeiset viisi vuotta. Kallio Kunstahallen symbioottinen toimintatapa aktivoi ja arvottaa asuinaluetta ilman, että se rajaa ulkopuolelleen varsinkaan heikoimmassa asemassa olevia.

Suomentaja Kristiina Drews aloitti Saaren kartanon viidentenä kutsutaiteilijana syyskuun alussa. Seuraavan kahdeksan kuukauden aikana hän aikoo jatkaa suomennustyötään muun muassa Lucia Berlinin novellien, Kamila Shamsien romaanin ja Willy Kyrklundin runojen parissa.

Lue taiteilijavieraittemme tarkemmat esittelyt Lue lisää Kristiina Drewsista