Uutiset

Koneen Säätiön toiminta

24.08.2018

Teos-kustantamon pääomistus siirtyy ehdollisena Koneen Säätiölle

Lokakuussa 2017 menehtyneen kustantaja Niklas Herlinin omistamat Kustannusosakeyhtiö Teoksen osakkeet siirtyvät Koneen Säätiölle hänen testamenttinsa mukaisesti. Koneen Säätiön hallitus päätti testamenttilahjoituksen vastaanottamisesta ehdollisena kokouksessaan tiistaina 21. elokuuta. Kuitenkin maaliskuussa 2019 pääomistus siirtyi Niklas Herlinin pojalle, Heikki Herlinille.

Niklas Herlin oli Kustannusosakeyhtiö Teoksen pääomistaja yli 55 prosentin omistuksellaan. Teoksen toiminta itsenäisenä kustantamona jatkuu ennallaan. Pääomistajan muutos ei vaikuta kustantamon henkilöstö- tai kirjailijasuhteisiin.

”Koneen Säätiö ottaa kiitollisena vastaan Niklas Herlinin sille testamenttaamat Kustannusosakeyhtiö Teoksen osakkeet. Teos on hyvämaineinen kustantamo, ja sen arvot sopivat hyvin yhteen säätiön arvojen kanssa. Tyhjentävä selvitys siitä, miten testamentatun omistuksen vastaanottaminen vaikuttaa säätiön toimintaan, on vielä kesken, joten päätös vastaanottamisesta on ehdollinen”, sanoo Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen.

”Tämä on positiivinen asia. Uskon, että Koneen Säätiön ja Teoksen yhteinen tulevaisuus saadaan järjestymään Nikon toivomalla tavalla”, toteaa Teoksen hallituksen puheenjohtaja ja toinen pääomistaja Ilkka Hiidenheimo.

Niklas Herlin perusti Kustannusosakeyhtiö Teoksen vuonna 2003 yhdessä vuonna 2015 menehtyneen kustantajan Silja Hiidenheimon, Ilkka Hiidenheimon, Maria Säntin ja Antti Hynösen kanssa. Teoksen liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa vuonna 2017. Teoksessa on kahdeksan työntekijää, ja se julkaisee vuosittain noin 45 uutuusteosta. Palkittu kustantamo keskittyy kotimaiseen kauno- ja tietokirjallisuuteen. Teoksen toimitusjohtajana toimii Nina Paavolainen.

Vuonna 1956 perustettu Koneen Säätiö on itsenäinen ja riippumaton organisaatio, joka tukee tieteellistä tutkimustyötä, kulttuuria ja taidetta sekä tieteen yleistajuistamista apurahoin ja ylläpitää Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiä Mynämäellä. Säätiö tuki tiedettä ja taidetta 33,2 miljoonalla eurolla vuonna 2017.