Uutiset

Koneen Säätiön toiminta

05.03.2019

Teoksen pääomistus siirtyy Heikki Herlinille

Kustannusosakeyhtiö Teoksen pääomistus siirtyy kustantaja Niklas Herlinin pojalle Heikki Herlinille, sillä Koneen Säätiö ei voi ottaa vastaan lokakuussa 2017 menehtyneen Herlinin testamenttilahjoitusta. Teoksen kustannustoiminta itsenäisenä kustantamona jatkuu ennallaan.


Esteeksi osakkeiden siirtämiselle Koneen Säätiön omistukseen nousivat säätiön teettämässä juridisessa selvityksessä ilmi tulleet perustavat, etenkin säätiölaissa säänneltyihin lähipiirikysymyksiin liittyvät oikeudelliset seikat. Selvitys osoitti, että säätiö Teoksen pääomistajana joutuisi useissa kustannusliiketoiminnan harjoittamiseen liittyvissä päätöksentekotilanteissa pohtimaan päätöstä myös lähipiirikysymysten kannalta.

Niklas Herlin oli Kustannusosakeyhtiö Teoksen pääomistaja yli 55 prosentin omistuksellaan. Koneen Säätiön hallitus oli päättänyt osakkeiden vastaanottamisesta ehdollisena elokuussa 2018.

”Isäni suurin toive oli varmistaa Teoksen kustannustoiminnan jatkuvuus. Se on tärkein ohjenuoramme. Laatukirjallisuuden kustantaminen jatkuu normaalisti isän toiveen mukaan. Sekä kustantamon henkilökunta että kirjailijat voivat jatkaa arvokasta työtään rauhallisin mielin”, sanoo Heikki Herlin.

”Olen pahoillani siitä, että juridisen selvityksen mukaan Niklas Herlinin testamenttilahjoituksen vastaanottaminen ei selkeästi ole säätiölle mahdollista. Onneksi Niklaksen perimmäinen toive eli Teoksen toiminnan jatkuvuus toteutuu muissa hyvissä käsissä”, sanoo Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen.

Vuonna 2003 perustetun Kustannusosakeyhtiö Teoksen liikevaihto oli 1,3 miljoonaa euroa vuonna 2018. Teoksessa on kahdeksan työntekijää, ja se julkaisee vuosittain noin 45 uutuusteosta. Teoksen toimitusjohtajana toimii Nina Paavolainen.