Uutiset

Saaren kartanon residenssi

12.10.2017

Saaren kartanon vuoden 2018 residenssipaikat on myönnetty


Ensi vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssissä Mynämäellä työskentelee 32 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Hakemuksia saapui yhteensä 488 kappaletta 66 maasta.

Saaren kartanon residenssissä työskentelevät vuonna 2018 muun muassa kuvataiteilija Nestori Syrjälä, taiteilija Victoria Keddie ja taiteilijakollektiivi Helsingin Feministinen Salaseura.

Kuvataiteilija Nestori Syrjälä (s.1983) aikoo Saaren kartanon residenssissä uudelleenajatella kuvanveistoa ekologisten kriisien aikakaudella. Hän on viime vuosina käsitellyt ihmisen suhdetta ympäristöön ja siihen liittyviä ongelmia kuvanveiston, installaatioiden ja videon keinoin.

Lue lisää Nestori Syrjälän työskentelystä

Yhdysvaltalainen taiteilija Victoria Keddie (s. 1980) aikoo residenssijaksollaan seurata satelliittien ja avaruusromujen reittiä Saaren kartanon yli. Keddien työskentelymetodeina ovat muun muassa ääni ja video, ja Saaren kartanossa hän aikoo tehdä satelliittien välittämistä signaaleista sähköisiä kollaaseja sekä nelikanavaisen ääniteoksen. Samalla hän tarkastelee, miten ihminen on teknologian avulla määritellyt uudelleen avaruuden käsitettä.

Lue lisää Victoria Keddien suunnitelmista

Vuonna 2014 perustettu Helsingin Feministinen Salaseura (HFS) on feministisistä kysymyksistä kiinnostunut taiteilijakollektiivi, joka etsii epähierarkkisia työskentelytapoja eri taiteenaloja ja tiedettä yhdistellen. HFS tuottaa myös esityksiä ja muita ulostuloja vaihtelevilla kokoonpanoilla.

Lue lisää HFS:n odotuksista residenssissä työskentelylle

”Ensi vuoden residenssivieraiden taide on teemoiltaan entistä poliittisempaa. Taiteilijoiden kiinnostuksen kohteita ovat esimerkiksi yhteiskunnan valtasuhteet, maahanmuutto, vähemmistöjen asema ja feminismi”, kertoo Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen.

Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi on tarkoitettu eri alojen suomalaisille ja ulkomaisille taiteilijoille, kääntäjille, kuraattoreille, kriitikoille ja taiteilijaryhmille. Residenssijaksot jakautuvat yksilöresidensseihin ja ryhmäresidensseihin: yksilöresidenssissä taiteilijat työskentelevät kartanolla kaksi kuukautta, ja ryhmäresidenssissä eri alojen työryhmät 2–4 viikon jaksoissa touko–elokuussa.

Syyskuusta toukokuun loppuun yksilöresidensseissä asuu ja työskentelee kahdeksan taiteilijaa sekä Saaren kartanon kutsutaiteilija. Residenssiläisiä kannustetaan yhteisölliseen vuorovaikutukseen ja ajatustenvaihtoon muiden taiteen alojen ammattilaisten kanssa, mikä parhaimmillaan voi johtaa uuteen ja yllättäväänkin yhteisyöhön. Taiteilijoiden käytössä on useita työtiloja tanssisalista kirjoitustyötilaan monipuolisen taiteellisen työskentelyn mahdollistamiseksi.

Vuonna 2018 kymmenvuotisjuhlavuottaan viettävää Saaren kartanoa ylläpitää Koneen Säätiö, jonka tavoitteena on luoda edellytyksiä rohkeille tieteen ja avauksille. Koneen Säätiön hallitus myönsi Saaren kartanon residenssipaikat vuodelle 2018 kokouksessaan 12.10.2017.

Myönnetyt yksilöresidenssipaikat Myönnetyt ryhmäresidenssipaikat