Uutiset

Saaren kartanon residenssi

28.02.2020

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin haku vuodelle 2021 avoinna 1.–31.3.2020

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilijaresidenssi Mynämäellä, Varsinais-Suomessa. Vuonna 2008 toimintansa aloittanut Saaren kartanon taiteilijaresidenssi tarjoaa eri alojen ammattitaiteilijoille tilaisuuden arjesta irrottautumiseen ja mahdollisuuden keskittyä luovaan työhön. Kartanon kaunis, historiallinen ympäristö ja maalaismiljöö tukevat keskittymistä. Saaren kartano antaa taiteilijoille myös alustan kohdata toisiaan ja jakaa ajatuksiaan.


Hakuaika

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin vuoden 2021 residenssipaikkojen hakuaika alkaa sunnuntaina 1. maaliskuuta ja päättyy tiistaina 31. maaliskuuta klo 16.00 Suomen aikaa.

 

Hakeminen

Residenssipaikkaa haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle. Yksilöille tarkoitetut kahden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot ovat tammi–helmikuu 2021, maalis–huhtikuu 2021, syys–lokakuu 2021 sekä marras–joulukuu. Kesällä toukokuusta elokuuhun residenssin kaikki tilat on varattu taiteilijaryhmien 1–4 viikon työskentelyjaksoihin. Taiteilijaresidenssiin haetaan Koneen Säätiön apurahojen verkkopalvelussa. Emme vastaanota hakemuksia sähköpostilla tai muilla tavoin verkkopalvelun ulkopuolella. Luethan hakuohjeemme huolellisesti ennen hakemuksesi laatimista.

 

Saaren kartanon residenssi tarjoaa:

Apurahan. Kahden kuukauden mittaiseen yksilöresidenssiin sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha, joka määräytyy kokemuksen mukaan (2 400 euroa / 2 800 euroa / 3 500 euroa / kk). Residenssiapuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen. Ryhmät voivat hakea työskentelynsä ajaksi apurahaa ja tukea matkoihin 1–4 viikon mittaiseen residenssijaksoon.

Hitaan matkustamisen tukea. Hitaalla matkustamisella tarkoitetaan lentämisen ja muiden ekologisesti kestämättömien kulkuvälineiden välttämistä. Residenssiin hakijat voivat hakea myös hitaan matkustamisen tukea Suomen ulkopuolelta Saaren kartanon residenssiin saapumiseen ja sieltä lähtemiseen. Mikäli matka kestää yhteensä yli viikon, on siihen mahdollista hakea myös työskentelyapurahaa.

Asunnon. Saaren kartanon asunnoissa on perusvarusteltu keittiö tai minikeittiö, ja lisäksi yhdessä rakennuksessa on yhteiskeittiö. Asunto on vain yhden vieraan käytössä, ja jokaisessa asunnossa on oma suihku ja WC. Ryhmät asuvat tiiviimmin ja jakavat usein asuntoja.

Työskentelytilan. Saaren kartanon navetta on kunnostettu monipuoliseksi työskentelytilaksi eri alojen taiteilijoille. Navetalla on yksi tanssistudio, kolme kuvataiteilijan työtilaa sekä pieni ompelupiste ja puuverstas. Kirjoitustyötä tekevien työhuoneet ovat asuntojen yhteydessä. Residenssissä ei ole pimiötä, printtimahdollisuutta, savityövälineistöä, grafiikan välineistöä, mediahuonetta tai tekstiilintyöstövälineistöä (ompelukonetta lukuun ottamatta). Residenssipaikkaa voi hakea myös työn suunnitteluvaiheeseen. Kesäisin kartanolla työskentelevien ryhmien on mahdollista käyttää työskentelyynsä myös kartanon lämmittämättömiä ulkorakennuksia. Työtilaa ei tarvitse jakaa muiden kanssa.

Työrauhan. Saaren kartanon taiteilijaresidenssi sijaitsee rauhallisessa luonnonläheisessä maaseutumiljöössä, Mynälahden rannalla 30 km  Turusta pohjoiseen. Residenssin monipuoliset työtilat ja rauhallinen maalaisympäristö tarjoavat antoisat puitteet omaan työskentelyyn keskittymiseen. Saaren kartanon taiteilijaresidenssi ei ole esimerkiksi taidekenttään verkostoitumiseen tai näyttelyihin/esityksiin tähtäävä residenssi, eikä residenssijakson lopussa residenssipaikan saaneilta edellytetä näyttelyä tai esitystä.

Mahdollisuuden kohdata toisia taiteilijoita. Residenssissä työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden on mahdollisuus kohdata, jakaa ja jättää oma jälkensä toinen toistensa ajatuksiin, työhön ja Saaren kartanoon. Saaren kartanon residenssissä työskentelee kevään ja syksyn aikana yleensä seitsemän taiteilijaa kerrallaan kahden kuukauden mittaisessa yksilöresidenssijaksossa. Yksilöresidenssijakson aikana kartanolla työskentelee myös yksi Koneen Säätiön apurahalla työskentelevä tutkija tai tietokirjailija. Lisäksi residenssissä työskentelee läpi vuoden Saaren kartanon yhteisötaiteilija.

 

Kuka voi hakea?

Saaren kartano on kansainvälinen residenssi, jonne voi hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kirjailijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö, ryhmän jäseniä tulee olla vähintään kolme) ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa. Työparien tulee hakea yksilöresidenssiä yhteisellä hakemuksella.

Residenssipaikkaa voi hakea taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet.

Kansainvälisen taiteilijaresidenssin yhteisenä kielenä on englanti.

 

Hakuohjeet

Tarkemmat ohjeet löydät verkkosivuiltamme. Hakijan tulee täyttää sähköinen hakulomake apurahojen verkkopalvelussa. Hakemuksen liitteenä olevien työsuunnitelman, ansioluettelon(-luetteloiden), portfolion ja todistusten pohjalta arvioidaan hakijan kykyä toteuttaa esittämänsä hanke menestyksekkäästi.

Hakuohjeet ja valintaperusteet

Saaren kartanon residenssi

 

LISÄTIETOJA

Residenssihaku ja Saaren kartanon residenssin toiminta: Residenssikoordinaattori Pirre Naukkarinen, pirre.naukkarinen@koneensaatio.fi, puh. 044 031 4201

Taiteellinen työskentely Saaren kartanon residenssissä ja lehdistön tiedustelut: Toiminnanjohtaja Leena Kela, leena.kela@koneensaatio.fi, puh. 040 732 3628