Taiteilijaresidenssit

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilijaresidenssi Mynämäellä yksittäisille ammattitaiteilijoille sekä taiteilijaryhmille. Residenssit ovat haettavissa vuosittain maaliskuussa.
KUVA: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN

Kahden kuukauden residenssit taiteilijoille

Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä eri alojen ammattitaiteilijat voivat keskittyä työhönsä maaseudun rauhassa ja jakaa samalla ajatuksia ja kokemuksia kollegojensa kanssa.

Residenssissä työskennellään syyskuusta huhtikuulle kahden kuukauden jaksoissa, joissa on tavallisesti kahdeksan residenssiläistä samaan aikaan. Toukokuusta elokuuhun kaikki tilat on varattu taiteilijaryhmille.

Yksilöresidenssiin kuuluu kuukausiapuraha, ja ryhmät voivat hakea työskentelyapurahaa ja tukea matkoihin residenssijaksonsa ajaksi. Lisäksi kannustamme residenssiin tulijoita hitaaseen matkustamiseen (lentämistä välttäen), johon voi hakea tukea haun yhteydessä.

Residenssipaikkaa haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle. Yksilöresidenssin kesto on kaksi kuukautta ja työskentelyjaksot ovat seuraavat:

1. jakso: tammi–helmikuu
2. jakso: maalis–huhtikuu
3. jakso: syys–lokakuu
4. jakso: marras–joulukuu.

Kesän ryhmäresidenssipaikkoja voi hakea 1–4 viikon ajaksi.

Hae residenssipaikkaa lähettämällä hakulomake liitteineen verkkopalvelussamme >>
Lue lisää residenssiin hakemisesta >>

Saaren kartanon residenssit taiteilijoille - Koneen Säätiö

KUVA: JUSSI VIRKKUMAA

Taiteilijaresidenssit – kuka voi hakea?

Saaren kartanon taiteilijaresidenssiin voivat hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kirjailijat, säveltäjät, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö, ryhmän jäseniä tulee olla vähintään kolme) ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa. Työparien tulee hakea yksilöresidenssiä yhteisellä hakemuksella.

Saaren kartanon residenssipaikkaa voi hakea taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet. Residenssivalinnoissa painotetaan seuraavia asioita:

  • taidetta uudistavaa työtä
  • työn ajankohtaisuutta
  • uusia taiteenaloja

Jokaiselle residenssijaksolle pyritään valitsemaan suomalaisia ja ulkomaalaisia taiteilijoita, useiden eri alojen taiteilijoita ja sekä nuoria että pitemmän uran tehneitä taiteilijoita.

Tutustu aiempiin residenssitaiteilijoihin >>

Saaren kartanon residenssit taiteilijoille - Koneen Säätiö

KUVA: OTTO-VILLE VÄÄTÄINEN

Taitelijaresidenssin tilat

Vuodesta 2008 toiminut Saaren kartanon residenssi sijaitsee luonnonläheisessä maaseutumiljöössä, Mietoistenlahden rannalla 30 kilometrin päässä Turusta pohjoiseen. Residenssin monipuoliset työtilat ja maalaisympäristö tarjoavat antoisat puitteet omaan työskentelyyn keskittymiseen sekä hedelmälliseen vuorovaikutukseen muiden residenssiläisten kanssa.

Residenssissä on kolme studiota, tanssistudio, muita työtiloja ja viihtyisät asunnot, jotka tarjoavat residenssivieraille tilaisuuden työskennellä luovassa ilmapiirissä. Jokaisella yksilöresidenssiin valitulla on käytössään oma perusvarusteltu asunto sekä oma työskentelytila, jota ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Kesän ryhmäresidensseissä ryhmät majoittuvat tiiviimmin, mutta jokaisella ryhmällä on oma työskentelytila.

Lue lisää residenssin tiloista >>

Saaren kartanon residenssit taiteilijoille - Koneen Säätiö

KUVA: PIRRE NAUKKARINEN

Kohtaamisia ja oman taiteilijaidentiteetin rakentamista

Saaren kartanossa ihmiset kohtaavat toisensa. Residenssissä työskentelee yhtäaikaisesti kahden kuukauden jaksoissa seitsemän eri alojen taiteilijaa ja yksi Koneen Säätiön apurahalla oleva tutkija kerrallaan. Tilaisuuksia vuorovaikutukseen ja eri taiteenalojen sekä taiteen ja tieteen välisten rajojen ylittämiseen on runsaasti. Saaren kartano on samalla paikka rauhoittumiselle ja omaan työhön uppoutumiselle. Lisäksi residenssissä työskentelee läpi vuoden Saaren kartanon yhteisötaiteilija.

Vuonna 2017 Saaren kartanon residenssi liittyi Perpetuum Mobilen koordinoimaan ja kuratoimaan visuaalisen taiteen alan Artists at Risk -turvaresidenssiverkostoon, ja kartano tarjoaa yhden residenssipaikan vuodessa AR-residenssin toimintaan.

Saaren kartanon residenssissä työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden mahdollisuutta kohdata, jakaa ajatuksia ja keskustella kutsutaan Saaren Kaivoksi. Kaikkialla maailmassa ihmiset ovat kokoontuneet ja monin paikoin kokoontuvat nykyisinkin kaivolle vettä noutamaan. Siellä he voivat jakaa ajatuksia, ideoita, ongelmia ja niiden ratkaisuja. Jokainen antaa ja saa toinen toiseltaan, kukin vuorollaan. Kohtaamiset Saaren Kaivolla voivat johtaa ystävyyssuhteisiin tai mentorointikeskusteluihin, niiden kautta voi oppia uusia työskentelytapoja tai saada vahvistusta omaan taiteilijaidentiteettiin. Tutustuminen muihin taiteenaloihin avaa uusia näkökulmia myös omaan tekemiseen. Saaren kartanossa järjestetään säännöllisesti myös Kesä-Kaivoja, joissa eri alojen taiteilijat ja tutkijat kokoontuvat päiväksi tai pariksi keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.

Hae residenssipaikkaa lähettämällä hakulomake liitteineen verkkopalvelussamme >>