Uutiset

Saaren kartanon residenssi

01.03.2024

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin avoin haku vuodelle 2025

Kuva: Jussi Virkkumaa

Hakuaika: 1.–27.3.2024
Saaren kartanon taiteilijaresidenssi, Mynämäki 
saarenresidenssi.fi Instagram Facebook

Kutsumme ammattitaiteilijoita hakemaan Saaren kartanon kansainväliseen taiteilijaresidenssiin vuodelle 2025. Kahden kuukauden mittaisiin työskentelyjaksoihin sisältyy asunnon lisäksi työskentelyapuraha. Haussa ovat myös kesän 2025 ryhmäresidenssit taiteilijaryhmille.

Saaren kartanon residenssi

Saaren kartanon residenssi on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilijaresidenssi Mynämäellä, Varsinais-Suomessa. Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä maalaismiljöössä sijaitseva residenssi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhalliseen ja inspiroivaan työskentely-ympäristöön, joka tukee taiteellista kehitystä ja luovuutta.

Residenssiin voivat hakea kaikkien alojen taiteilijat hakemuksessa esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen. Saaren kartanon residenssissä voi syventyä omaan taiteelliseen työskentelyyn, kehittää uusia mahdollisia työskentelysuuntia sekä olla hedelmällisessä vuorovaikutuksessa muiden residenssiläisten kanssa.

Residenssin pitkäjänteistä toimintaa ja ajattelua määrittää ekologisuus, joka kattaa myös sosiaalisen ja henkisen kestävyyden. Avainsanoja ovat hitaus, oivallus ja muutos. Työskentely ekologisten aiheiden parissa ei ole valintaperusteena taiteilijavalinnoissa, vaan ekologinen fokus näkyy residenssin jokapäiväisessä toiminnassa.

Saaren kartanon taiteilijaresidenssi ei ole taidekenttään verkostoitumiseen tai näyttelyihin/esityksiin tähtäävä residenssi, eikä residenssijakson lopussa residenssipaikan saaneilta edellytetä näyttelyä tai esitystä.

Haettavissa ovat yksilö- ja ryhmäresidenssipaikat. Residenssipaikan saaneille myönnetään työskentelyapuraha, ja residenssipaikkaan sisältyy majoitus ja työtila.

Yksittäisille taiteilijoille ja työpareille tarkoitetut neljä kahden kuukauden mittaista työskentelyjaksoa sijoittuvat keväälle ja syksylle, jolloin Saaren kartanossa työskentelee samaan aikaan seitsemän avoimessa haussa valittua taiteilijaa, yksi kutsutaiteilija ja yksi Koneen Säätiön rahoituksella työskentelevä tutkija.

Kesäkuukausina residenssissä työskentelevät taiteelliset työryhmät (vähintään kolme henkilöä, enintään 18 henkilöä) 2–4 viikon työskentelyjaksoilla.

Puolet residenssiin valituista on Suomessa asuvia  ja puolet ulkomailta tulevia, eri taiteenaloja edustavia sekä nuoria että pitemmän uran tehneitä ammattitaiteilijoita.

Kannustamme residenssiin Suomen ulkopuolelta tulevia hakemaan ekologisen matkustamisen tukea matkustuskuluihin.

Globaalista etelästä saapuvat taiteilijat voivat hakea tukea lentomatkoihin ja viisumikuluihin. Muutoin emme myönnä tukea lentämiseen.

Matkustustukea tulee hakea hakuprosessissa, eikä sitä voi hakea jälkikäteen.

Vuosittain Saaren kartanolla työskentelee noin 50 yksittäistä taiteilijaa, tutkijaa tai työryhmää. Residenssissä on työskennellyt sen toiminnan aikana noin 750 taiteilijaa ja tutkijaa yli 50 eri maasta.

Viime vuonna residenssiin haki 1 064 yksittäistä taiteilijaa ja työryhmää 86 eri maasta. Residenssipaikka myönnettiin 3,3 prosentille hakijoista.

Hakuaika 

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin vuoden 2025 residenssipaikkojen hakuaika alkaa 1.3. ja päättyy 27.3. klo 16.00 (EET). Vain hakuaikana apurahojen verkkopalvelun kautta jätetyt hakemukset liitteineen otetaan huomioon.

Hakeminen

Residenssipaikkaa haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle. Yksilöille tarkoitetut kahden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot ovat tammi–helmikuu 2025, maalis–huhtikuu 2025, syys–lokakuu 2025 sekä marras–joulukuu 2025. Kesäkuusta elokuun puoliväliin residenssin kaikki tilat on varattu taiteilijaryhmien 2–4 viikon työskentelyjaksoihin. 

Taiteilijaresidenssiin haetaan Koneen Säätiön apurahojen verkkopalvelussa. Emme vastaanota hakemuksia sähköpostilla tai muilla tavoin verkkopalvelun ulkopuolella. 

Luethan hakuohjeemme huolellisesti ennen hakemuksesi laatimista. 

Kuka voi hakea? 

Saaren kartano on kansainvälinen residenssi, jonne voivat hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kirjailijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö, ryhmän jäseniä tulee olla vähintään kolme) ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen. Residenssiin voi hakea kaikissa taiteilijauran vaiheissa, uraansa aloittelevista taiteilijoista meritoituneisiin taiteilijoihin.

Työparien tulee hakea yksilöresidenssiä yhteisellä hakemuksella.

Tutkijat tai tietokirjailijat eivät voi hakea residenssiin avoimen residenssihaun kautta.  

Saaren kartanon residenssi haluaa huomioida yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden toiminnassaan. Kehitämme saavutettavuutta ja esteettömyyttä aktiivisesti. Pyrimme toteuttamaan hakuprosessissa positiivista erityiskohtelua moninaisuuden varmistamiseksi.

Saaren kartanon residenssiin voi hakea myös perheen tai puolison kanssa. Residenssiin voi tulla koiran kanssa: yksi asunnoista on sopiva koiran kanssa tulevalle.

Residenssipaikkaa haetaan taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet.

Kansainvälisen taiteilijaresidenssin yhteisenä kielenä on englanti.

Mitä residenssi tarjoaa taiteilijoille ja taiteilijaryhmille?

Apurahan 

Kahden kuukauden mittaiseen yksilöresidenssiin sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha, joka määräytyy kokemuksen mukaan (2 700 euroa / 3 200 euroa / 3 800 euroa / kk). Residenssiapuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen. Ryhmät voivat hakea työskentelynsä ajaksi apurahaa 2–4 viikon mittaiseen residenssijaksoon.

Ekologisen matkustamisen tukea 

Kannustamme residenssiin tulijoita hitaaseen matkustamiseen. Hitaalla matkustamisella tarkoitetaan lentämisen ja muiden ekologisesti kestämättömien kulkuvälineiden välttämistä. Mikäli matka kestää yhteensä yli viikon, on siihen mahdollista hakea myös hitaan matkustamisen työskentelyapurahaa. 

Tukea globaalista etelästä matkustamiseen

Osana Saaren kartanon residenssin sosiaalista kestävyyttä, monimuotoisuutta ja saavutettavuutta, globaalista etelästä saapuvat taiteilijat voivat hakea tukea lentomatkoihin ja viisumin hankintakuluihin (käsittelykulut sekä mahdolliset matkat).

Asunnon 

Saaren kartanon asunnoissa on perusvarusteltu keittiö tai minikeittiö, ja lisäksi yhdessä rakennuksessa on yhteiskeittiö. Yksi asunnoista on esteetön.  Yksilöresidenssin aikana asunto on vain yhden vieraan käytössä, ja jokaisessa asunnossa on oma suihku ja WC.

Ryhmät asuvat tiiviimmin ja jakavat usein asuntoja.

Esteettömyyteen liittyviä lisätietoja voi tiedustella sähköpostilla saari@koneensaatio.fi.

Työskentelytilan 

Saaren kartanon navetalla on yksi tanssistudio, neljä kuvataiteilijan työtilaa ja puuverstas. Kirjoitustyötä tekevien työhuoneet ovat asuntojen yhteydessä.

Residenssissä ei ole pimiötä, printtimahdollisuutta, savityövälineistöä, grafiikan välineistöä, mediahuonetta tai tekstiilintyöstövälineistöä (ompelukonetta lukuun ottamatta).

Residenssipaikkaa voi hakea myös työn suunnitteluvaiheeseen. Kesäisin kartanolla työskentelevien ryhmien on mahdollista käyttää myös kartanon lämmittämättömiä ulkorakennuksia.

Työtilaa ei tarvitse jakaa muiden kanssa.

Työrauhan 

Saaren kartanon taiteilijaresidenssi sijaitsee rauhallisessa luonnonläheisessä maaseutumiljöössä, Mynälahden rannalla 30 kilometrin päässä Turusta pohjoiseen. Residenssin monipuoliset työtilat, lähellä oleva lintuvesialue ja rauhallinen maalaisympäristö tarjoavat antoisat puitteet omaan työskentelyyn keskittymiseen.

Mahdollisuuden kohdata toisia taiteilijoita 

Saaren Kaivo on meille tärkeä metafora, jolla tarkoitamme residenssiläisten mahdollisuutta kohdata, jakaa ja jättää oma jälkensä toinen toistensa ajatuksiin, työhön ja Saaren kartanoon. Saaren kartanon residenssissä työskentelee kevään ja syksyn aikana yleensä seitsemän taiteilijaa kerrallaan kahden kuukauden mittaisessa yksilöresidenssijaksossa. 

Yksilöresidenssijakson aikana kartanolla työskentelee myös ekologisiin teemoihin työssään keskittyvä kutsutaiteilija sekä yksi Koneen Säätiön apurahalla työskentelevä tutkija tai tietokirjailija.

Residenssi järjestää säännöllisesti yhteistä ohjelmaa muun muassa presentaatio- ja palautteenantokokoontumisten ja viikoittaisen yhteislounaan muodossa. Residenssiläiset voivat osallistua myös kutsutaiteilijan työskentelystä kumpuaviin työpajoihin, retkiin tai keskusteluihin.

Mentorointiohjelman 

Tarjoamme jokaiselle yksilöresidenssissä työskentelevälle taiteilijalle mahdollisuuden kahteen etäyhteyksillä toteutettavaan mentorointitapaamiseen residenssijakson aikana. Mentoroinnit tapahtuvat kahden kuukauden mittaisten yksilöresidenssijaksojen yhteydessä, syyskuun alun ja huhtikuun lopun välillä. Kesäisin ei ole mentorointia.

HAKUOHJEET

Tarkat ohjeet löydät verkkosivuiltamme. Hakijan tulee täyttää sähköinen hakulomake apurahojen verkkopalvelussa. Hakemuksen liitteenä olevien työsuunnitelman, ansioluettelon (-luetteloiden), portfolion ja todistusten pohjalta arvioidaan hakijan kykyä toteuttaa esittämänsä hanke menestyksekkäästi. Arviointi perustuu vertaisarviointiin.

Residenssipaikat vuodelle 2025 julkistetaan 14. kesäkuuta.

Hakuohjeet ja valintaperusteet  
Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 

LISÄTIETOJA 

Residenssihaku ja Saaren kartanon residenssin toiminta: 
Residenssi- ja viestintäkoordinaattori Pirre Naukkarinen
pirre.naukkarinen@koneensaatio.fi, puh. +358 44 031 4201 

Taiteellinen työskentely Saaren kartanon residenssissä ja lehdistön tiedustelut: 
Residenssin johtaja Leena Kela
leena.kela@koneensaatio.fi, puh. +358 40 732 3628 

Tietoa residenssihausta saa mielellään levittää eteenpäin.