Uutiset

Saaren kartanon residenssi

26.06.2018

Saaren kartanon seuraava kutsutaiteilija on Kevin Doyle

Näytelmäkirjailija, ohjaaja Kevin Doyle aikoo Saaren kartanon residenssin kutsutaiteilijana etsiä ratkaisuja, joilla teatteri voi paikata aukkoa median ja todellisuuden välillä.


Newyorkilainen kirjoittaja ja ohjaaja Kevin Doyle on valittu Koneen Säätiön ylläpitämän Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin kuudenneksi kutsutaiteilijaksi. Hän aloittaa työskentelynsä Mynämäellä syyskuussa.

Kevin Doyle (IE/US) työskentelee teatterin ja elokuvan parissa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Hän sekoittaa töissään elementtejä muun muassa teatterista, tanssista, elokuvasta ja musiikista ja tarkastelee niiden avulla ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Viime vuonna Doyle oli Bruntwood Prize for Playwriting -palkintoehdokkaana näytelmällään when after all it was you and me (or – the genocide play), jonka hän viimeisteli Saaren kartanon residenssissä vuonna 2014.

Saaren kartanon residenssissä Doyle aikoo kirjoittaa muutamia näytelmiä, joita hän kehitellyt jo parinkymmenen vuoden ajan. Yksi niistä on nimeltään Asylum, jossa seurataan amerikkalaista lähiöperhettä 30 vuoden ajan yhteiskunnan muuttuessa ja teknologian kehittyessä. Televisio, internet, pelikonsolit sekä puhelimet ovat vallanneet perhe-elämän, ja perheenjäsenet viettävät yhä vähemmän aikaa keskenään. Lähiössä sijaitseva koti on näytelmässä turvapaikka maailman turvattomuudelle, mutta lopussa koti muuttuu hullujenhuoneeksi. Lopulta myös kodin eri laitteet muuttuvat puhuviksi henkilöiksi.

Kahdeksan kuukauden mittaisen residenssijaksonsa aikana hän aikoo työstää myös muutamia pienempiä teoksia: näytelmiä, installaatiota tai mediateoksia. Yksi niistä käsittelee supersankarielokuvien rakennetta ja sitä, kuinka vähän niissä oikeasti puhutaan.

”Pakkomielteenäni on ajatus, että näytelmäkirjailija säveltää tilassa. Minua kiinnostaa, miten voin tehdä näkyväksi aukon, joka vallitsee todellisuuden sekä keskittyneen median luoman todellisuuskuvan välillä. Aukko sen välillä, mitä näemme mediassa ja mitä oikeasti tapahtuu, on koko ajan kasvamassa. Esimerkiksi se mitä näin ajaessani Yhdysvaltojen läpi presidentinvaalien aikaan 2016, ei ollut se todellisuus, josta luettiin vaikkapa HuffPostissa tai The New York Timesissa. Uskon, että tekemälläni teatterilla on pakottava rooli aukkoon puuttumisessa. Haluan tutkia mahdollisuuksia ja strategioita ongelman ratkaisemiseksi”, Doyle sanoo.

Kevin Doylen näytelmiä ovat muun muassa W.M.D. just the low points (2009), Behind The Bullseye (2009), The Position (2005), Compression of a Casualty (2004/2008) ja THE AЯTS (2018).

Saaren kartanon johtokunta tekee ehdotuksen Koneen Säätiön hallitukselle, joka valitsee vuosittain kutsutaiteilijan residenssissä aiemmin työskennelleiden taiteilijoiden joukosta. Kevin Doyle työskenteli Saaren kartanon residenssissä loppuvuodesta 2014. Kutsutaiteilijaksi ei voi hakea.

Aikaisemmin Saaren kartanon kutsutaiteilijoina ovat olleet Jaakko Niemelä, Jonimatti Joutsijärvi, Hanneriina Moisseinen, Matthew Cowan ja Kristiina Drews.

Lue lisää

Lue lisää Kevin Doylen ajatuksia kutsutaiteiljajaksostaanSaaren kartanon kutsutaiteilijat