Uutiset

Saaren kartanon residenssi

11.05.2020

Saaren kartanon residenssin päärakennukseen mittava remontti

Koneen Säätiö ylläpitämän Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssin päärakennus remontoidaan kellarin kunnostuksen yhteydessä ilmenneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Vuonna 1779 valmistunut Mynämäen Mietoisissa sijaitseva Saaren kartanon päärakennus on vuodesta 2008 alkaen toiminut Saaren kartanon taiteilijaresidenssin toimistona ja tapahtumatilana.


Päärakennuksen keskiaikaisessa kellarissa on tehty vuodesta 2015 alkaen entistämistyötä muun muassa kellariin kulkeutuvan veden ja kosteuden poistamiseksi. Kellarin korjaustöissä purettiin kellarin lattia, ja tiloihin on asennettu salaojat, lämmitys, ilmanvaihto ja uusi tiililattia. Korjausten yhteydessä tehdyissä havainnoissa sekä kuntokartoituksessa on selvinnyt, että rakennuksessa on muun muassa puutteellinen painovoimainen ilmanvaihto, ilmavuotoa rakenteista ja ensimmäisen kerroksen välipohjassa on paikoitellen mikrobivaurioita.

 

Sisäilmaongelma selvisi kellaria kunnostettaessa

Esille tulleen sisäilmaongelman vuoksi säätiössä on perustettu henkilökunnasta ja ulkopuolisista eri alojen asiantuntijoista koostuva sisäilmaryhmä. Päärakennuksessa on tehty Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden toimenpide-ehdotusten mukaisesti altistumisolosuhdearvio terveydellisten vaikutusten selvittämiseksi aikaisempien tutkimusten ja uusien lisätutkimusten perusteella. Arvion mukaan on epätodennäköistä, että mikrobiperäiset epäpuhtaudet olisivat kulkeutuneet sisäilmaan. Välipohjan vauriot vaativat kuitenkin kattavaa korjausta.

Koneen Säätiön hallitus päätti kokouksessaan 24.4.2020 Saaren kartanon remontin käynnistämisestä. Remontin tarkoituksena on parantaa rakennuksen sisäilmaa. Rakennukseen ilmanvaihto uusitaan, lattiassa olevat mikrobivauriot ja seinien vanhat lahovauriot korjataan ja kaasumaisten haitta-aineiden kulkeutuminen sisätiloihin estetään. Korjauksessa poistetaan välipohjan vaurioituneet materiaalit ja rakennetaan uusi lattia päärakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Lisäksi remontin yhteydessä parannetaan rakennuksen toiminnallisuutta ja esteettömyyttä sekä rakennetaan työntekijöiden henkilöstötilat ja varastotilat.

 

Kunnostus kestää pari vuotta

Remontin aikataulu vahvistuu kesän 2020 kuluessa. Alustavan arvion mukaan se tulee kestämään noin kaksi vuotta. Saaren kartano on Museoviraston suojelema kohde, ja remontti toteutetaan vanhaa kunnioittaen ja suojelumääräyksiä noudattaen.

”Olemme Koneen Säätiössä sitoutuneet pitämään huolta siitä, että Saaren kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokas päärakennus pysyy kunnossa ja säilyy vielä tulevillekin sukupolville. Remontti tulee olemaan mittava, mutta residenssitoimintamme jatkuu ja keskitymme tarjoamaan parhaat mahdolliset työskentelyedellytykset Saaren kartanossa vieraileville taiteilijoille ja tutkijoille”, kertoo Saaren kartanon toiminnanjohtaja Leena Kela.

Päärakennuksen remontti on aloitettu tilanteen kartoittamisella. Saaren kartanon residenssin toimisto on muuttanut kartanon vanhan kivinavetan tiloihin. Toimiston siirtyminen navetalle aiheuttaa pieniä muutoksia myös residenssissä työskentelevien työtiloihin.

 

Lisätietoja Toiminnanjohtaja Leena Kela, Saaren kartano, leena.kela@koneensaatio.fi, 040 732 3628