Uutiset

Saaren kartanon residenssi

28.02.2021

Saaren kartanon residenssin haku vuodelle 2022 on avoinna

Hakuaika: 1.–31.3.2021

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilijaresidenssi Mynämäellä, Varsinais-Suomessa. Vuonna 2008 toimintansa aloittanut Saaren kartanon taiteilijaresidenssi tarjoaa eri alojen ammattitaiteilijoille tilaisuuden arjesta irrottautumiseen ja mahdollisuuden keskittyä luovaan työhön. Kartanon kaunis, historiallinen ympäristö ja maalaismiljöö tukevat keskittymistä. Saaren kartano antaa taiteilijoille myös alustan kohdata toisiaan ja jakaa ajatuksiaan.

Saaren kartanon residenssin toiminta ohjaa ekologinen kestävyys, joka kattaa myös sosiaalisen ja henkisen kestävyyden. Työskentely ekologisten aiheiden parissa ei ole valintaperusteena taiteilijavalinnoissa, vaan ekologinen fokus näkyy residenssin jokapäiväisessä toiminnassa.

Saaren kartanon residenssi on pystytty pitämään avoinna koronapandemiasta huolimatta, ja osa residensseistä on toteutettu etäyhteyksien avulla kotiresidenssinä. Jos pandemia hellittää, pystymme toteuttamaan vuoden 2022 residenssipaikat jälleen lähiresidensseinä.

Vuosittain Saaren kartanolla työskentelee noin 35–50 yksittäistä taiteilijaa, tutkijaa tai työryhmää. Residenssissä on työskennellyt sen toiminnan aikana lähes 600 taiteilijaa ja tutkijaa yli 50 eri maasta.

 

Hakuaika

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin vuoden 2022 residenssipaikkojen hakuaika alkaa 1.3. ja päättyy 31.3. klo 16.00 (EEST).

 

Hakeminen

Residenssipaikkaa haetaan aina hakua seuraavalle vuodelle. Yksilöille tarkoitetut kahden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot ovat tammi–helmikuu 2022, maalis–huhtikuu 2022, syys–lokakuu 2022 sekä marras–joulukuu 2022. Kesällä toukokuun puolivälistä elokuun puoliväliin residenssin kaikki tilat on varattu taiteilijaryhmien 2–4 viikon työskentelyjaksoihin.

Taiteilijaresidenssiin haetaan Koneen Säätiön apurahojen verkkopalvelussa. Emme vastaanota hakemuksia sähköpostilla tai muilla tavoin verkkopalvelun ulkopuolella. Luethan hakuohjeemme huolellisesti ennen hakemuksesi laatimista.

 

Saaren kartanon residenssi tarjoaa:

Apurahan. Kahden kuukauden mittaiseen yksilöresidenssiin sisältyy asunto, työhuone ja kuukausiapuraha, joka määräytyy kokemuksen mukaan (2 500 euroa / 3 000 euroa / 3 600 euroa / kk). Residenssiapuraha on tarkoitettu elinkustannusten, matkakustannusten sekä muiden kulujen kattamiseen. Ryhmät voivat hakea työskentelynsä ajaksi apurahaa ja tukea matkoihin 2–4 viikon mittaiseen residenssijaksoon.

Hitaan matkustamisen tukea. Kannustamme residenssiin tulijoita hitaaseen matkustamiseen. Hitaalla matkustamisella tarkoitetaan lentämisen ja muiden ekologisesti kestämättömien kulkuvälineiden välttämistä. Koronaviruspandemiaan liittyvistä matkustusrajoituksista huolimatta on mahdollista hakea hitaan matkustamisen tukea vuodeksi 2022 Suomen ulkopuolelta Saaren kartanon residenssiin saapumiseen ja sieltä lähtemiseen. Mikäli matka kestää yhteensä yli viikon, on siihen mahdollista hakea myös työskentelyapurahaa.

Asunnon. Saaren kartanon asunnoissa on perusvarusteltu keittiö tai minikeittiö, ja lisäksi yhdessä rakennuksessa on yhteiskeittiö. Asunto on vain yhden vieraan käytössä, ja jokaisessa asunnossa on oma suihku ja WC. Ryhmät asuvat tiiviimmin ja jakavat usein asuntoja.

Työskentelytilan. Saaren kartanon navetta on kunnostettu monipuoliseksi työskentelytilaksi eri alojen taiteilijoille. Navetalla on yksi tanssistudio, kolme kuvataiteilijan työtilaa sekä pieni ompelupiste ja puuverstas. Kirjoitustyötä tekevien työhuoneet ovat asuntojen yhteydessä. Residenssissä ei ole pimiötä, printtimahdollisuutta, savityövälineistöä, grafiikan välineistöä, mediahuonetta tai tekstiilintyöstövälineistöä (ompelukonetta lukuun ottamatta). Residenssipaikkaa voi hakea myös työn suunnitteluvaiheeseen. Kesäisin kartanolla työskentelevien ryhmien on mahdollista käyttää työskentelyynsä myös kartanon lämmittämättömiä ulkorakennuksia. Työtilaa ei tarvitse jakaa muiden kanssa.

Työrauhan. Saaren kartanon taiteilijaresidenssi sijaitsee rauhallisessa luonnonläheisessä maaseutumiljöössä, Mynälahden rannalla 30 kilometrin päässä Turusta pohjoiseen. Residenssin monipuoliset työtilat ja rauhallinen maalaisympäristö tarjoavat antoisat puitteet omaan työskentelyyn keskittymiseen. Saaren kartanon taiteilijaresidenssi ei ole esimerkiksi taidekenttään verkostoitumiseen tai näyttelyihin/esityksiin tähtäävä residenssi, eikä residenssijakson lopussa residenssipaikan saaneilta edellytetä näyttelyä tai esitystä.

Mahdollisuuden kohdata toisia taiteilijoita. Residenssissä työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden on mahdollisuus kohdata, jakaa ja jättää oma jälkensä toinen toistensa ajatuksiin, työhön ja Saaren kartanoon. Saaren kartanon residenssissä työskentelee kevään ja syksyn aikana yleensä seitsemän taiteilijaa kerrallaan kahden kuukauden mittaisessa yksilöresidenssijaksossa. Yksilöresidenssijakson aikana kartanolla työskentelee myös yksi Koneen Säätiön apurahalla työskentelevä tutkija tai tietokirjailija. Lisäksi residenssissä työskentelee läpi vuoden Saaren kartanon yhteisötaiteilija.

Mentorointiohjelman. Tarjoamme jokaiselle yksilöresidenssissä työskentelevälle taiteilijalle mahdollisuuden kahteen etäyhteyksillä toteutettavaan mentorointitapaamiseen residenssijakson aikana. Saaren kartanon mentorit ovat Suomessa asuvia oman taiteen alansa keskeisiä ammattilaisia, joilla on uraa takanaan jo vähintään parin vuosikymmenen ajalta, ja jotka ovat taitavia kuuntelijoita ja keskustelijoita. Heillä jokaisella on myös henkilökohtainen suhde Saaren kartanon residenssiin. Mentoroinnit tapahtuvat kahden kuukauden mittaisten yksilöresidenssijaksojen yhteydessä, syyskuun alun ja huhtikuun lopun välillä. Kesäisin ei ole mentorointia.

 

Kuka voi hakea?

Saaren kartano on kansainvälinen residenssi, jonne voi hakea yksittäiset eri alojen suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat, kirjailijat, kääntäjät, kuraattorit, kriitikot ja taiteilijaryhmät (työryhmä tai y-tunnuksellinen yhteisö, ryhmän jäseniä tulee olla vähintään kolme) ennalta esitetyn työsuunnitelman toteuttamiseen Saaren kartanossa. Työparien tulee hakea yksilöresidenssiä yhteisellä hakemuksella.

Residenssipaikkaa voi hakea taiteelliseen työskentelyyn. Etusijalla ovat monialaiset, uudet tai valtavirran ulkopuoliset taiteenalat ja aiheet.

Residenssipaikkojen myöntöprosentti on noin 5–7 %. Vuonna 2022 residenssipaikkoja tullaan myöntämään kartanolla käynnissä olevien monivuotisten remonttien vuoksi normaalia vähemmän.

Kansainvälisen taiteilijaresidenssin yhteisenä kielenä on englanti.

 

Hakuohjeet

Tarkemmat ohjeet löydät verkkosivuiltamme. Hakijan tulee täyttää sähköinen hakulomake apurahojen verkkopalvelussa. Hakemuksen liitteenä olevien työsuunnitelman, ansioluettelon(-luetteloiden), portfolion ja todistusten pohjalta arvioidaan hakijan kykyä toteuttaa esittämänsä hanke menestyksekkäästi.

Hakuohjeet ja valintaperusteet

Saaren kartanon residenssi

Hakutiedote englanniksi

 

LISÄTIETOJA

Residenssihaku ja Saaren kartanon residenssin toiminta: Residenssikoordinaattori Pirre Naukkarinen, pirre.naukkarinen@koneensaatio.fi, puh. 044 031 4201

Taiteellinen työskentely Saaren kartanon residenssissä ja lehdistön tiedustelut: Toiminnanjohtaja Leena Kela, leena.kela@koneensaatio.fi, puh. 040 732 3628