Uutiset

Saaren kartanon residenssi

12.10.2020

Saaren kartanon residenssiläiset syys–lokakuussa

Syyskuussa alkanut työskentelyjakso Saaren kartanon residenssissä on ensimmäinen jo etukäteen suunniteltu ns. hybridiresidenssi, jossa osa residenssiläisistä työskentelee paikan päällä Saaren kartanossa ja osa kotoaan käsin. Syys–lokakuun Saaren kartanon residenssiläisiä ovat väitöskirjatutkija Lotta Aarikka, kirjailija Ayobámi Adébáyo (Nigeria), dramaturgi ja kirjoittaja Klaus Maunuksela, taiteilija, väitöskirjatutkija Anthea Moys (Etelä-Afrikka/Iso-Britannia), viulisti, säveltäjä, ääni- ja kuvataiteilija Sara Pajunen (USA), kuvataiteilija Perttu Saksa, taiteilija Isaac Chong Wai (Hongkong/Saksa) ja taiteilija ja kirjoittaja Catherine Sarah Young (Filippiinit/Australia).


Väitöskirjatutkija ja vapaa kirjoittaja Lotta Aarikka viimeistelee residenssissä väitöskirjaansa, joka käsittelee suomalaisen murteentutkimuksen historiaa aineistojen, metodien ja kieli-ideologioiden näkökulmasta. Hän työskentelee Koneen Säätiön kaksivuotisella apurahalla.

Nigerialainen kirjailija Ayobámi Adébáyo työskentelee kotiresidenssinsä aikana uuden romaaninsa parissa. Romaani, työnimeltään The Daughters, käsittelee surun, muistin, sosiaalisen sukupuolen ja digitaalisen median teemoja. Romaani käsittelee asiaa intiimisti yhden perheen näkökulmasta, mutta samalla se tuo esille laajemmin nigerialaiseen kulttuuriin liittyvän poikalasten suosimiseen liittyviä näkökulmia.

Dramaturgi ja kirjoittaja Klaus Maunukselta pyrkii Saaren kartanolla selvittämään, mikä on algoritminen libretto ja millaisia ovat sen mahdollisuudet taiteellisena muotona. Maunuksela kuvaa algoritmisen libreton spekulatiivinen käsitteeksi, jolla hän yrittää hahmottaa teknologian ja automatisaation vaikutusta kieleen ja sitä miten tämä näkyy, tulee näkymään tai voisi näkyä nykymusiikissa ja esitystaiteessa.

Taiteilija, opettaja ja väitöskirjatutkija Anthea Moys (Etelä-Afrikka/Iso-Britannia) hyödyntää Saaren kartanon hiljaista ympäristöä kirjoittaessaan taiteellista väitöskirjaansa. Hänen väitöskirjansa tarkastelee performanssitutkimuksen näkökulmasta peliä / leikkiä (play) hänen oman performanssinsa BOXING GAMES kontekstissa. Tutkimuksen teemat liikkuvat vallan ja etuoikeuden parissa.

Viulisti, säveltäjä, ääni- ja kuvataiteilija Sara Pajunen (USA) jatkaa kotiresidenssijaksollaan pitkäaikaista projektiaan Mine Songs: Sounding an Altered Landscape, jossa hän tutkii oman lapsuudenkotinsa, Yhdysvaltain pohjoisen Minnesotan muuttunutta maisemaa eri taiteenmuotojen avulla. Hän kokeilee alueelta otettujen kuvien ja äänien suhdetta toisiinsa samalla kyseenalaistaen ihmisen aseman ympäristön hallitsijana.

Kuvataiteilija Perttu Saksa paneutuu residenssijaksollaan 1800-luvun märkälevyvalokuvan tekniikkaan ja analogiseen valokuvaukseen. Hän tarkastelee työskentelyssään mm. mitä seuraa, kun virheitä ja orgaanisia jälkiä sisältävät analogiset valokuvatekniikat, kemian jäljet ja syöpymät alkavat viedä tilaa itse kuvan kohteelta? Saksa käsittelee töissään ihmisen suhdetta ympäristöön, erityisesti eläimeen, ja pyrkii tuomaan näkyväksi rajoja elollisen ja elottoman välillä. Analogisten valokuvien rinnalla hän työskentelee myös tulevan näyttelynsä parissa.

Taiteilija Isaac Chong Wai (Hongkong / Saksa) toteuttaa residenssijaksonsa Berlinistä käsin. Hänen projektinsa on nimeltään Re-enactment of Dictators’ Death, jossa hän tutkii maailmanhistorian tunnetuimpien diktaattoreiden kuolemaan liittyviä muistojuhlia ja historiankirjoitusta. Hän lavastaa diktaattoreiden kuolemat uudelleen taiteellisen praktiikan kautta, jotta muistamme miksi emme voi unohtaa tulevaisuuden vuoksi. Hän tutkii diktaattoreiden kuolemaan liittyviä historiallisia faktoja, tärkeimpiä monumentteja ja miten yleisö on reagoinut uutisiin diktaattoreiden kuolemista.

Taiteilija ja kirjoittaja Catherine Sarah Young (Filippiinit/Australia) osallistuu Saaren kartanon kotiresidenssiin Sidneystä, Australiasta käsin. Hän työskentelee ilmastonmuutoksen ja ympäristöön liittyvien tulevaisuuksien teemojen parissa. Häntä kiinnostaa erityisesti luonnon ja teknologian väliset jännitteet. Hänen alkuperäinen suunnitelmansa oli toteuttaa projekti nimeltä Ice Chess, jossa hän tarkastelee Arktisen kriisiä ja siihen liittyviä geopoliittisia valtasuhteita shakin pelin kautta. Koronaviruspandemian ja matkustusrajoitusten vuoksi Young aikoo kotiresidenssinsä aikana tarkastella myös kotikaupunkiaan Sydneytä uudella tavalla samalla etsien uudenlaisia työskentelytapoja.

Lue lisää Saaren kartanon residenssiläisistä