Uutiset

Saaren kartanon residenssi

24.09.2018

Saaren kartanon Elojuhlat 24.8.2018

Loppukesän iltana Saaren kartanolla kokoonnuttiin juhlistamaan residenssin kymmenvuotista toimintaa Elojuhlien merkeissä. Samalla julkistettiin ”Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta” -juhlakirja.

Elojuhlat järjestetään Saaren kartanon alumneille joka vuosi elokuun lopussa. Tällä kertaa ilmassa oli erityistä juhlahumua: Elojuhlissa kohotettiin malja residenssin kymmenvuotiselle toiminnalle sekä juhlistettiin uunituoretta Saari näkyvissä! Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi 10 vuotta -juhlakirjaa.

Vuoden 2018 Elojuhlat alkoivat Saari näkyvissä! -teoksen julkistamisella. Kirja koostuu esseistä, haastatteluista ja muista teksteistä, jotka peilaavat paikan henkeen, työrauhaan ja kaivoon liittyvien teemojen kautta residenssin toimintaa ja residenssivieraiden työskentelyä.

Kirjanjulkistuksen jälkeen hämärtyvässä kesäillassa päästiin nauttimaan niin taiteesta, ystävien seurasta, ruoasta ja viinistä kuin musiikistakin. Taiteilijakollektiivi Videokaffe – joka vieraili Saaren kartanolla ryhmäresidenssissä vuonna 2014 – oli rakentanut kartanon pihapiiriin näyttelyn, joka täytti Saaren ulkorakennukset muun muassa kineettisistä veistoksista ja kierrätetyistä laitteista tehdyllä taiteella.

Ryhmäresidenssissä vuonna 2014 vierailleen Alpo Aaltokoski Companyn koreografi ja tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski esitti irakilaisen luuttutaituri Ali Alawadin kanssa toteutetun yhteisteoksen Ali & Alpo, joka tuo esille inhimillisen kokemuksen ja näkökulman tiukentuneen turvapaikkapolitiikan seurauksista. Ali Alawad joutui pakenemaan Suomesta välttääkseen pakkopalautuksen kaksi viikkoa ennen teoksen ensi-iltaa. Hän on kuitenkin mukana esityksessä videoprojisoinnin kautta.

Ennen illan viimeisiä ohjelmanumeroita oli aika hengähtää hetki, nauttia illallista, tunnelmoida päättyvää kesää ja kenties muistella kulunutta vuosikymmentä.

Elojuhlat huipensi turkulaisen ILMIÖ-musiikkifestivaalin kuratoimat musiikkiesitykset. Juhlavieraat löysivät tiensä tanssilattialle, kun lavalle nousivat avaruusrockyhtye Rättö ja Lehtisalo sekä virolainen jouhikkoduo Puuluup. Välissä hiljennyttiin eteerisempiin tunnelmiin Saaren kartanon alumnin Lau Naun musiikin ja äänimaisemien äärellä.

Kiitos kaikille vieraille, esiintyjille ja juhlien järjestämiseen osallistuneille! Saaren kartanon vuoden 2018 Elojuhlat juhlistivat 10-vuotiasta residenssiä ja päättyvää kesää kauniisti ja tunnelmallisesti.