Uutiset

Saaren kartanon residenssi

06.08.2018

Saaren kartanon avoimet ovet 26.5.2018

Saaren kartanon avoimien ovien päivässä juhlistettiin residenssin 10-vuotista toimintaa ja toivotettiin kesä tervetulleeksi toukokuun lopun lämpimässä ja aurinkoisessa säässä.

Saaren kartanon avoimissa ovissa 2018 nautittiin taiteesta, tutustuttiin kartanon pihapiiriin ja rakennushistoriaan sekä iloittiin keväästä ja auringosta. Avoimien ovien päivä järjestettiin residenssin toiminnan 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi hieman tavallista suurempana. Päivän aikana vieraita kartanolla kävikin nelisensataa.

Kartanolla on vuoden aikana remontoitu niin päärakennusta kuin residenssivieraiden asuntojakin. Avoimissa ovissa esiteltiin Saaren rakennushistoriaa pidemmältä ajalta, kun FT Riitta Koskinen luennoi Saaren kartanon 1800-luvun alkupuolen rakennushistoriallisista vaiheista ja Aminoffin perheen elämästä. Lisäksi arkkitehti Antti Nyman tutustutti kartanorakennusten historiaan ja kertoi niiden remontoinnista ohjatulla kävelykierroksella. Kartanon pihapiiriä päästiin tarkastelemaan myös hieman toisenlaisesta näkökulmasta, kun kirjailija, taidehistorioitsija Antti Kauppinen opasti meditatiivisen katselukierroksen, jonka aikana uppouduttiin katseella kartanon maisemiin.

Kartanon juhlavuoden teemana ovat linnut. Avoimien ovien päivä toimi ensiesitystilaisuutena Juha Valkeapään ja Juhani Liimataisen äänitaidekonsertti Linnuille. Teos luo äänimaiseman tavallisten ja myyttisten lintujen laulusta – lavalla kuultiin mm. varpusen, talitiaisen, naurulokin, joutsenen, huuhkajan, korpin, feenikslinnun ja Tux-pingviinin sirkutusta, huhuilua, raakuntaa, tuuttausta ja piipitystä.

Yhteisötaide oli avoimissa ovissa edustettuna kartanon kummankin yhteisötaiteilijan voimin. Nina Rantala, joka toimi yhteisötaiteilijana 2008–2012, keskusteli esitystaiteilija ja tutkija Tuija Kokkosen kanssa Rantalan Me olemme eläimiä -hankkeesta, jossa tutustuttiin omaan elinympäristöön eläimiin samastumalla. Saaren kartanon nykyinen yhteisötaiteilija Pia Bartsch oli puolestaan koonnut vuosien saatossa paikallisten ihmisten kanssa toteutetuista projekteista näyttelyn. Paikalla oli myös yhteisötaideprojekteihin osallistuneita, joiden kanssa Pia keskusteli projekteihin liittyvistä kokemuksista.

Avoimien ovien päivän ohjelmaan kuului myös paljon muuta. Saaren kartanon kutsutaiteilija, kääntäjä Kristiina Drews luki tasatunnein suomentamaansa Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia -romaania. Kartanon alumnin Martta Tuomaalan videoteos FinnCycling Soumi-Perkele! haastoi katsojat osallistumaan taiteilijan vetämään työtä ja leikkauspolitiikkaa kommentoivaan kunto-ohjelmaan spinning-pyörää polkemalla. Lisäksi päivän aikana valmistettiin linnunpönttöjä Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistyksen opastuksella. Lapset ja lapsenmieliset saivat myös osallistua Annika Tavastin ja Anu Taivaisen ohjaamaan ekologiseen työpajaan.

Päivä huipentui kartanolla syksyllä 2017 työskennelleen sirkustaiteilija Rauli Dahlbergin esitykseen O’DD. Pallo- ja trampoliininumeroista koostuvassa nykysirkusesityksessä ihminen uneksii itsensä uudelleen. O’DD oli upea lopetus onnistuneelle päivälle: Saaren kartanon residenssin 10-vuotista toimintaa juhlistava avoimien ovien päivä oli iloinen ja mieleenpainuva tapahtuma, joka toivotti tervetulleiksi niin kesän kuin residenssin tulevat vuodet!