Uutiset

Saaren kartanon residenssi

14.04.2023

Podcast-sarja TESTING GROUNDS esittelee NAARCAn jäsenresidenssejä

NAARCAn TESTING GROUNDS on 8-osainen podcast-sarja, joka tuo yhteen taiteilijoita, tutkijoita ja aktivisteja eri puolilta Pohjoismaita ja Skotlantia pohtimaan, miten taiteilijaresidenssit voivat toimia koekenttinä uusille – ja paremmille – tavoille elää ja työskennellä ilmastokriisin yhä kiihtyessä. Podcast-sarjan jokaisessa jaksossa tarkastellaan kriisiä eri taiteilijaresidenssin näkökulmasta.

Uusimmassa jaksossa Skaftfell Art Center – The Tensions of Environmental and Cultural Sustainability for Artists and Institutions pohditaan, miten taideinstituutiot ja taiteilijat voivat toimia kestävämmin – ei vain suhteessa ympäristöön, mutta myös paikallisiin yhteisöihin kohdistuvan vaikutuksensa suhteen.

Skaftfell Art Center on NAARCA:n islantilainen kumppani, joka sijaitsee Seyðisfjörðurissa, pienessä mutta eloisassa kaupungissa Itä-Islannissa, vuorten ja meren ympäröimänä. Seyðisfjörðurin ainutlaatuinen sijainti ja tunnelma ovat jo pitkään houkutelleet taiteilijoita kaikkialta maailmasta. Residenssin sijainti tekee siitä myös alttiin lumivyöryille, mutavyörymille ja maanvyörymille – ja ilmastonmuutoksen myötä nämä uhat kasvavat.

Julia Martin on Seyðisfjörðurissa asuva taiteilija ja entinen Skaftfellin residenssiohjelman ja kansainvälisten projektien projektipäällikkö. TESTING GROUNDS -podacastin uusimmassa jaksosssa hän esittelee meille Seyðisfjörðurin ja Skaftfellin johtajan Pari Staven ja Seyðisfjörðurissa asuvan valokuvaaja, elokuvantekijä ja kouluttaja Jessica Auerin. Pari ja Jessica tutkivat tapoja, joilla taideorganisaatiot ja taiteilijat voivat olla enemmän tietoisia ympäristöstä ja paikallisista maisemista ja yhteisöistä.

Jos haluat tilata podcastin ja kuunnella sitä, mene osoitteeseen naarca.art/testing-grounds-podcast/ tai käytä hakusanaa ”Testing Grounds” valitsemassasi podcast-sovelluksessa.

Podcastit ovat englanninkielisiä.

TESTING GROUNDS on Katie Revellin tuottama ja editoima ja sen alkuperäisen musiikin on säveltänyt Loris S. Sarid ja kuvituksen on luonut Jagoda Sadowska.

Saaren kartanon residenssi ja skotlantilainen Cove Park -taiteilijaresidenssi koordinoivat yhdessä Nordic Alliance of Artists’ Residencies on Climate Action (NAARCA) -verkostoa, joka rakentaa pitkäaikaista ja kestävää yhteistyötä eri residenssien välille sekä uusia tapoja toimia ilmastokriisin torjumiseksi.