Uutiset

Saaren kartanon residenssi

10.08.2023

Pedro Hurpia & Harriina Räinä | Clutch

11.8.–10.9.2023
Titanik
Itäinen Rantakatu 8
20700 Turku, Finland

Clutch (Ote) on kahden taiteilijan, Harriina Räinän (Suomi) ja Pedro Hurpian (Brasilia) näyttely. Esillä olevat teokset keskittyvät ostereiden ja liaanien tapaan tarttua ja kiinnittyä sekä muodostaa riuttoja ja kasvipeitteitä toisten olioiden ja eliöiden kanssa. Taiteilijat ovat aiemmin työskennelleet Saaren kartanon kansainvälisessä taiteilija- ja tutkijaresidenssissä. Näyttely on järjestetty Saaren kartanon ja Titanikin kutsumana.

Gallerian etuosassa joen puolella on esillä Harriina Räinän taiteellinen tutkimusprojekti Volatile Shells (2022–2024). Räinä tutkii projektissaan ostereiden toimijuutta sekä niiden kuorten muotoa ja olemusta. Projektissa keskitytään erityisesti syötäviin osterilajeihin: tyynenmeren-, euroopan- ja atlantinostereihin sekä Itabo-ostereihin.

Osteri on yleisnimitys meressä eläville kaksikuorisille nilviäisille, jotka pysyvät paikallaan koko elämänsä ajan. Kun osterit kasvavat vapaasti, ne muodostavat riuttoja, elämää kuhisevia ekosysteemejä, jotka estävät eroosiota, puhdistavat merivettä ja tarjoavat ympäristön sadoille muille lajeille.

Titanikissa esillä oleva näyttely tutkii, kuinka osterit kiinnittyvät valitsemaansa kasvualustaan eliniäkseen, ja kuinka osterien kaupallinen kasvatus estää tämän kiinnittymisen. Näyttelyn teokset sisältävät valokuvia, installaation sekä maalauksen, joka on maalattu suoraan gallerian ikkunaan.

Gallerian perällä, Runeberginpuiston puiden alla on Pedro Hurpian uusi teos Torção. Teos on syntynyt Hurpian kiinnostuksesta liaaneja kohtaan, joita hän on tarkkaillut lähimetsässään.

Liaanit ovat köynnöstäviä kasveja, jotka kurottavat valoa kohti ottaen köynnöksillä tukea puista ja muista kasveista. Ne kiertyvät, kiipeilevät ja tarttuvat toisiin kasveihin mutkitellen ja levittäytyen eri pinnoille – ne ovat jatkuvassa liikkeessä. Liaanit ovat tärkeitä ekosysteemin rakentumiselle, sillä niiden avulla puiden latvustoissa asuvat eläimet pääsevät puusta toiseen.

Installaatio sisältää videoita ja rakennelmia, jotka esittävät mahdollisia tapoja, joilla liaanit muodostuvat, kietoutuvat ja ovat vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Hurpia näkee teoksensa tarkkaavaisuuden harjoittamisena ja erilaisten näkökulmien hakemisena. Joitakin liaanikasveja käytetään lääkkeenä. Näyttelyssä nähdään Aristolochia Gigantea Brasiliensis -lajin kasveja, joita käytetään laajalti lääkinnässä ja hengellisiin tarkoituksiin.

Kiitos teknisestä tuesta Aboa Vetus & Ars Nova -museolle.

HARRIINA RÄINÄ on Helsingissä toimiva, tutkimukseen suuntautunut kuvataiteilija. Räinän taiteellisia kiinnostuksenkohteita ovat ruumiillisuus, dynamiikka havainnon tapahtumassa sekä eläinkysymys, eli ihmisen suhde ja suhtautuminen toislajisiin eläimiin. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopistosta Helsingissä vuonna 2019. Volatile Shells -projektia ovat olleet tukemassa Olga ja Vilho Linnamon Säätiö, Taiteen edistämiskeskus Taike, Suomen Taideyhdistys ja Koneen Säätiö.

PEDRO HURPIA on brasilialainen kuvataiteilija ja tutkija. Hän on kiinnostunut näkymättömistä rakenteista, spekulatiivisista laitteista, unohdetuista tarinoista ja ennustamisesta tapana kurkottaa luonnosta saamamme käsityksen yli. Hurpia on vieraileva taiteilija brittiläisessä TSOEG – Temporal School of Experimental Geography -verkostossa ja yhteistyökumppani hollantilaisessa SEA Foundation Tilburg -verkostossa. Hän on opiskellut kuvataiteita Campinasin yliopistossa Brasiliassa.