Uutiset

Saaren kartanon residenssi

14.09.2016

Nadija Mustapić ja Toni Meštrović ”The Quotas of Pride”


Saaren kartanon ja Valokuvagalleria Hippolyten yhteistyö jatkuu neljättä kertaa kroatialaisten mediataiteilijoiden Nadija Mustapićin ja Toni Meštrovićin näyttelyllä ”The Quotas of Pride”.

Näyttelyssä on esillä kroatialaista ja suomalaista varustamoelämää kahden videoinstallaation muodossa. Mustapićin ja Meštrovićin teoksissa käsitellään telakkateollisuuden muutosta ja sitä, miten paikallisuuden ja globalisaation vaikutukset näkyvät ihmisten elämissä niin Kroatiassa kuin Suomessa. Näyttely on avoinna 7.–23.10.2016.

Galleriatilan täyttävä viisikanavainen Moment of Silence on toteutettu laivanvarustamoilla Splitissä ja Rijekassa, Kroatiassa. Se rakentaa katsojan ympärille telakkaympäristön kokonaisvaltaisena kokemuksena, työntekijöineen ja äänimaisemineen. Hippolyte Studiossa ensiesityksensä saa Nadija Mustapicin Saaren kartanossakin työstämä teos Do I Love My Job?, jossa työtä varustamolla katsotaan kahden hitsaajana työskentelevän naisen silmin. Toinen naisista työskentelee Suomessa ja toinen Kroatiassa. Vaikka heidän kokemuksensa miesvaltaisella alalla toimimisesta ovat osin hyvin yhteneväisiä, vaikuttavat paikalliset olosuhteet työskentelyyn suuresti.

Kroatialaiset mediataiteilijat Nadija Mustapić ja Toni Meštrović pyrkivät taiteessaan tallentamaan yhteiskunnallisia ilmiöitä, ja heidän teoksissaan dokumentaarisuus yhdistyy runollisuuteen sekä kokemuksiin tilasta. Taiteellisen työskentelynsä ohella he toimivat opettajina Splitin ja Rijekan yliopistoissa. Mustapić ja Meštrović työskentelivät Saaren kartanossa syksyllä 2015.

 

Nadija Mustapić ja Toni Meštrović ”The Quotas of Pride” 7.–23.10.2016

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE Yrjönkatu 8-10 sisäpiha, 00120 Helsinki

Näyttelyt avoinna ti-pe 12–17, la, su 12–16