Uutiset

Saaren kartanon residenssi

29.03.2021

Mietoistenlahden Kulttuuripolku hakee puuseppiä

Etsimme puun sorvaukseen erikoistuneita puuseppiä ensi kesänä Kulttuuripolulle tulevan teoksen toteuttamiseen.

Mietoistenlahden rantamaisemassa sijaitseva Kulttuuripolku tarjoaa ensi kesänä taidetta luonnonsuojelualueella liikkujien iloksi. Saarenrantatien ja Vasikkahaan lintutornin välillä kulkeva Kulttuuripolku on Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n Mietoistenlahti – luontoelämyksiä kaikille -hankkeen yhteistyönä ideoima ja ylläpitämä virkistysreitti, ja se on avoinna kaikille siellä käveleville. Tulevana kesänä Kulttuuripolulla esitellään Saaren kartanossa työskennelleiden taiteilijoiden eri taiteenlajeja edustavia teoksia.

Yksi Kulttuuripolun kesän taiteilijoista on kuvataiteilija Elina Juopperi, joka työskenteli Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä tämän vuoden tammi–helmikuussa ja tutustui alueeseen residenssijaksonsa aikana.

Kulttuuripolulla kohtaa kaksi hyvin erilaista luontosuhdetta: viljelyyn liittyvä vanha kulttuurimaisema ja luonnonsuojelualue. Juopperin teos on vuoropuhelussa näiden kahden välillä, kunnioittaen luontoa. ”Alueen arkkitehtuurinen perintö on rikas, ja Saaren kartanon ja sen historian kautta aukeaa yhteys piispoihin, kuninkaisiin ja aina Rooman Paaviin asti. Alue on kuitenkin ollut asuttuna jo Suomen esihistoriallisella ajalla. Osa tästä historiasta on yhä nähtävissä, osan me joudumme kuvittelemaan. Äkkiseltään mitättömän tuntuinen polunpätkä kulkee hyvin vastakohtaisten luontosuhteiden läpi ja se halkoo historiantäyteistä maisemaa. Polku kulkee maisemassa, joka on täynnänsä eri merkityksiä ja arvotuksia. Polun vierellä kulkee aita, joka – funktionaalisen toimintansa lisäksi – myös saattelee kulkijaa. Aidat ovat mielenkiintoisia rakennettuja elementtejä tilassa: ne erottavat yhden tilan toisesta. Samalla kun ne erottavat, ne myös yhdistävät: aita on kahden tilan välinen nivel”, Juopperi kuvailee.

Juopperin teos toteutetaan mahdollisimman paikallisesti ja siinä hyödynnetään kartanon alueella metsän raivauksen yhteydessä syntynyttä puumateriaalia. Lisäksi aitatolpat pintakäsitellään kartanon alueella olevan mehiläistarhan mehiläisvahalla.

Etsimme teoksen toteuttamista varten puun sorvaukseen erikoistuneita puuseppiä. ”Arvostan sorvausta, ja haluan antaa sille näkyvyyttä. Sorvaus on upea vanha taito ja tekniikka, jossa varsin yksinkertaisella tavalla, ihmisen osaamisen kautta, muutetaan luontokappale joksikin enemmäksi. Toivon löytäväni alueen sorvareita, sillä Saaren kartanoa ovat aina rakentaneet, paitsi muualta tuodut mestarit, myös paikalliset kyvyt”, hän kertoo.

Projektista kiinnostuneet puusepät voivat olla yhteydessä Saaren kartanon tilanhoitaja Heidi Lapilaan, heidi.lapila@koneensaatio.fi, +358 44 717 4769 tai kuvataiteilija Elina Juopperiin, elinajuopperi@gmail.com, +358 46 639 9156.

Saaren kartanon taiteilijaresidenssin vuosittain toukokuussa järjestettävät avoimien ovien päivät ovat koronaviruspandemian vuoksi tauolla, mutta Kulttuuripolun taideteokset tarjoavat taide- ja kulttuurielämyksiä kaikille luonnossa kulkeville koko ensi kesän ajan. Tiedotamme Kulttuuripolun kesän tarjonnasta myöhemmin keväällä.