Uutiset

Henkilökunta

15.01.2021

Koneen Säätiön uudet työntekijät: Ulla Tuomarla, Lauri Alaviitala ja Joel Haapamäki

Uusi vuosi on tuonut uusia kasvoja Koneen Säätiön työarkeen. Ulla Tuomarla on aloittanut säätiön määräaikaisena johtajana, ja säätiön viestintää vahvistavat tänä vuonna Lauri Alaviitala viestintä- ja tapahtumakoordinaattorina sekä Joel Haapamäki viestintä- ja tapahtuma-assistenttina.

”Odotukseni olivat korkealla, mutta silti olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten korkealentoista arki Koneen Säätiössä on. Rahoitamme upeita hankkeita sekä tieteen että taiteen puolella, ja organisaatiossa on töissä hienoja tyyppejä. On suuri ilo päästä tutustumaan näihin sisältöihin ja ihmisiin”, kertoo Ulla Tuomarla. Hän johtaa Koneen Säätiötä opintovapaalle siirtyneen Anna Talasniemen sijaisena kesään 2022 saakka.

”Myönteisesti yllätyin myös siitä, miten vakavasti ympäristökysymykset otetaan huomioon säätiön arjessa. Säätiön toiminnan hiilijalanjäljen kompensoiminen metsäkaupoilla on tästä hyvä esimerkki.”

Tuomarla on ranskan kielen tutkija ja ranskan kääntämisen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa, jossa hänen uransa alkoi tutkijakoulutettavana vuonna 1995. Itsenäisessä johtamistehtävässä Nykykielten laitoksen johtajana Tuomarla aloitti vuonna 2014, ja vuodesta 2018 hän on työskennellyt varadekaanina Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa vastaten tiedekunnan opetusasioista.

”Koneen Säätiön vajaan parinkymmenen hengen työyhteisön johtamisessa on mielekästä, että voi aidosti tutustua johtamiensa ihmisten työhön. Toisaalta pienessä organisaatiossa johtajalta edellytetään myös laaja-alaisuutta.”

Kansallinen ja kansainvälinen säätiömaailma on Tuomarlalle kiinnostava toimintakenttä, jossa on jatkuvasti opittavaa.

”Monilla on se käsitys, että säätiöissä elellään herran kukkarossa. Taloudellinen turva ja riippumattomuus on aivan uskomattoman hieno asia, mutta voin vakuuttaa, että Koneen Säätiössä ei lepäillä laakereilla. Eri yksiköissä toimintaa ideoidaan sitä vauhtia, että jarrumiehenä tässä saa olla! Näin alkuun tuntuu tärkeältä edistää säätiössä työhyvinvointia ja peilata työarkeamme strategiamme arvopohjaan. Ei pidä unohtaa, että koronapandemian pitkittyminen on työyhteisölle raskasta. Yhteisöllisyyden vaaliminen näissä olosuhteissa edellyttää meiltä kekseliäisyyttä.”

 

Vihapuheen tutkija, kulttuurin suurkuluttaja

Tieteellisessä työssään Ulla Tuomarla on tutkinut erityisesti median kielenkäyttöä, mutta myös kaunokirjallisuuden tyylipiirteitä.

”Olen itsekin saanut Koneen Säätiön apurahan vuonna 2008. Aiheenani oli jo tuolloin vihapuheen tutkimus, mitä olen hallinnollisen työni ohella edistänyt, eli edelleen tutkin etupäässä juuri tätä samaa aihepiiriä.”

Vapaa-ajallaan Tuomarla on taiteen, tieteen ja kulttuurin suurkuluttaja.

”Nyt kun koronan takia ei pääse näyttelyihin, teatteriin, museoihin, konsertteihin eikä leffaan, työstä irtautuminen tapahtuu lukemalla – ja juoksemalla koiranpennun perässä! Kun nuorimmainenkin lapsemme muutti pois kotoa elokuussa, meille asettui taloksi koiranpentu, joka osallistuu etätyöpäiviini tuhisemalla pöydän alla.”

 

Viestintää tieteestä ja taiteesta

Koneen Säätiön päivittäisviestintää toteuttaa ja kehittää tänä vuonna kaksi uutta työntekijää.

Viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Lauri Alaviitala on aiemmin työskennellyt muun muassa viestintätoimisto Milttonilla kirjoittajana ja suunnittelijana sekä vastannut Suomen valokuvataiteen museon viestinnästä ja markkinoinnista. Koulutukseltaan Alaviitala on valtiotieteiden maisteri. Hän toimii Suvi Korhosen vanhempainvapaan sijaisena vuoden 2021 ajan, ja toimii tulevana syksynä myös viestintäpäällikkö Heljä Franssilan sijaisena.

”Olen aloittanut työni uudessa yhteisössä erittäin innostuneena ja uteliaana. Arvostan tieteen ja taiteen tekijöitä sekä tukijoita. On etuoikeus, että saan päivittäisessä työssäni tutustua säätiön rahoittamiin projekteihin ja kertoa niistä myös muille. Pandemiatilanne on tuonut haasteita säätiön tapahtumatuotantoon, mutta tänä vuonna meille tarjoutuu myös mahdollisuus syventyä verkkoviestinnän kehittämiseen sekä apurahansaajien että muiden yleisöjen suuntaan.”

Joel Haapamäki on Koneen Säätiössä entuudestaan tuttu työntekijä: hän teki vuoden 2020 keväällä korkeakouluharjoittelun säätiön viestinnässä ja palaa nyt viestintä- ja tapahtuma-assistentiksi. Uuteen työnkuvaan kuuluu monipuolisia tehtäviä verkkosivujen uudistamisesta vuosikertomuksen toimittamiseen.

Haapamäki työskentelee säätiössä osa-aikaisesti ja valmistelee työn ohessa sosiologian gradua Helsingin yliopistoon. Vapaa-aikansa hän käyttää mieluiten musiikin parissa.

”On innostavaa palata takaisin säätiöön, semminkin kun myös työn ulkopuolinen elämä on tällä hetkellä pitkälti tieteen ja taiteen yhteensovittamista.”