Uutiset

Saaren kartanon residenssi

15.03.2017

Kevät toi uudet vieraat Saaren kartanoon

Seuraavan kahden kuukauden aikana kartanolla työskentelevät nukketeatteriohjaaja Anna Brashinskaya (Venäjä), kuvataiteilija Unski Antti Immonen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Väinö Makkonen, runoilija Daniil Kozlov, taidemaalari Mykolé (Liettua) ja kirjailija Lara Palmqvist (USA).


Turussa asuva venäläinen nukketeatteriohjaaja Anna Brashinskaya kirjoittaa työskentelyjaksollaan esseekokoelmaa nukketeatteriohjaamisesta. Teoksessa tulee olemaan muun muassa tunnetun valkovenäläisen nukketeatteriohjaaja ja opettajan Alexey Lelyavskyn haastatteluja.

Kuvataiteilija Unski Antti Immonen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Väinö Makkonen työskentelevät yhdessä Mustasorsa-yhteisötaideprojektissa. Kartanolla he kehitelevät hankkeensa tarkempaa konseptia, jossa jalkautetaan kuvataidetta ja soveltavaa teatteria suomalaisten keski-ikäisten miesten keskuuteen kuvataiteen, valokuvauksen, videon, tanssin sekä teatterin menetelmin.

Runoilija, kirjailija Daniil Kozlov keskittyy työskentelyjaksollaan kirjoittamaan uutta teosta, joka käsittelee yhteiskunnan ja yhteisöjen tuottamia vieraannuttavia sosiaalisia rakenteita yhdistäen runoutta, journalismia ja autobiografisia elementtejä. Teos tarkastelee, kuinka syrjäytyneisyys, vieraus ja vieras identiteetti syntyvät, ja niitä tarinoita, joiden kautta ihmiset hahmottavat olevansa osa ympäristöään.

Liettualainen taidemaalari Mykolé on kiinnostunut pohjoismaalaisesta maisemasta. Hän aikoo residenssijaksollaan tutkia suomalaista maisemaa eri paikoissa valokuvaamalla, piirtämällä ja lopulta maalata uuden sarjan maalauksia nimeltä Suomalainen maisema.

Yhdysvaltalainen kirjailija Lara Palmqvist on koulutukseltaan myös biologi ja teologi. Hän kirjoittaa kartanolla uutta romaaniaan All Lines Concerge, joka on monitasoinen tarina eri lajien, ajan ja paikan keskinäisestä riippuvuudesta. Romaani sijoittuu pohjoiseen, ja se alkaa 1940-luvulta jatkuen lähitulevaisuuteen.

Kuvataiteilija Hodhayfa Salih jatkaa työskentelyään vielä yhden residenssijakson verran Saaren kartanossa. Hänen työskentelystään voit lukea täältä.

Saaren kartanon kutsutaiteilija Matthew Cowan jatkaa työskentelyään Mietoisissa vielä huhtikuun loppuun saakka.