Tarinat ja julkaisut

Saaren kartanon residenssi

16.06.2016

Matthew Cowan tarkastelee karnevalistista kansanperinnettä

Saaren kartanon neljäs kutsutaiteilija (2016–2017), taiteilija Matthew Cowan työskenteli Saaren kartanossa marras–joulukuussa 2013.


Taiteilija Matthew Cowan (s. 1974, Auckland, Uusi-Seelanti) aloitti kahdeksan kuukauden mittaisen kutsutaiteilijajaksonsa Saaren kartanossa syyskuussa 2016. Hän oli aiemmin työskennellyt Saaren kartanossa vuoden 2013 lopulla, ja myös kesällä 2015 Lintutorni-kollektiivin kanssa. Saaren kartanon aiemmat kutsutaiteilijat ovat olleet Jaakko Niemelä, Jonimatti Joutsijärvi ja Hanneriina Moisseinen. Cowanin jälkeen kutsutaiteilijaksi 2017–2018 on kutsuttu suomentaja Kristiina Drews.

Cowan käsittelee taiteessaan eurooppalaista kansanperinnettä valokuvan, videon, installaation ja performanssin keinoin. Hän pohtii töissään perinteisiin ja rituaaleihin sisältyvää huumoria ja karnevalismia. ”Asiat ovat ylösalaisin kirjaimellisesti ja vertauskuvallisesti. Haluan tarkastella, millaista elämä nurinkuisessa maailmassa on vuonna 2016 ja 2017″, hän kuvailee.

”Kansanperinne liittyy enimmäkseen maaseudun elämään, mutta nykyään suurin osa ihmisistä asuu kaupungeissa. Minua kiinnostaa kuilu asuinpaikkamme ja perinteiden välillä. En ole kiinnostunut täydellisestä historiasta, vaan minua kiinnostaa toisenlainen totuus”, Cowan pohtii.

 

Berlinissä asuva Cowan aloitti syksyllä 2015 kuvataiteen tohtorin opinnot Kuvataideakatemiassa Helsingissä, joten Saaren kartanossa hän aikoo keskittyä väitöskirjan kirjoittamiseen. ”Pitkä työskentelyjakso on ihanteellinen kirjoittamisen kannalta”, hän sanoo. ”Väitöskirjani aihe on lähellä taiteellista työtäni; se käsittelee sitä, miten taiteilija työskentelee kansanperinteen karnevalismin parissa”, hän jatkaa.  Lisäksi hän aikoo suunnitella ja työstää kahta isoa näyttelyä. Näyttelyt ovat vuoden 2017 lopulla Uudessa-Seelannissa ja Puolassa, ja ne ovat osa hänen väitöstyötään.

Kutsutaiteilijajaksollaan Cowan odottaa tapaavansa paljon uusia eri alojen taiteilijoita ja tutkijoita. ”Odotan erityisesti keskusteluja kirjoittajien kanssa, sillä kirjoittaminen ei ole omaa alaani”, hän sanoo. ”Jos aikaa riittää, olisi ihanaa työskennellä myös uudelleen Mynämäen mieslaulajien kanssa, joiden kanssa tein kartanolla Nuuttipukki-videon loppuvuodesta 2013. Onnistuimme kommunikoimaan taiteen kautta erityisellä tavalla”, Cowan miettii.

Lue lisää Cowanista hänen verkkosivuiltaan

Katso videolta, mitä Matthew Cowan kertoo työskentelystään: