Tarinat ja julkaisut

12.10.2016

Liza Babenko tarkastelee Krimin niemimaalla tapahtunutta rikosta taiteen keinoin

Elokuvaohjaaja Liza Babenko (s. 1988) valmistelee Saaren kartanon työskentelyjaksollaan 36 Scenes Or Their Traces -nimistä kokeellista lyhytelokuvaa.

Liza Babenkon 36 Scenes Or Their Traces -niminen kokeellinen lyhytelokuva pohjautuu omaelämäkerrallisiin tapahtumiin taiteentutkimuksellisesta näkökulmasta. Lajityypiltään elokuva tulee olemaan videoesseen tyylinen, ja sen tapahtumapaikkana on Krimin kriisialue. Elokuva käsittelee naispäähenkilöön Krimissä kohdistunutta väkivaltarikosta ja siitä ylipääsemistä. Elokuva tullaan myös kuvaamaan Krimin alueella.

Residenssiajalta odotan muun muassa tutustumista suomalaiseen riippumattomaan taide-elokuvaan. Haluaisin päästä tutustumaan jonkinlaiseen elokuva-arkistoon (kokeellisia elokuvia, videotaidetta, riippumattomia pitkiä elokuvia, taide-elokuvia) ja katsoa niin menneiden vuosien kuin viime aikojenkin suomalaisia elokuvia.  Tarkoituksenani on saada tällaisella tutkimuksella yleiskäsitys suomalaisen elokuvakulttuurin nykytilasta ja tehdä hyödyllisiä havaintoja omaa elokuvatyötäni varten. Tämä on suunnitelmissani niin elokuvataiteen harjoittelijana kuin teoreetikkonakin. Jälkeenpäin voisin järjestää suomalaisten elokuvien näytöksiä omissa maissani (Ukrainassa ja Venäjällä) ja täten tuoda suomalaista elokuvataidetta lähemmäksi näiden maiden yleisöä.

 

 

LIZA BABENKO

Liza Babenko (1988, Ukraina) on tehnyt kokeellisia elokuvia sekä moderneja teatterinäytelmiä vuodesta 2013. Hänellä on taidehistorian ja filosofian tutkinto. Ennen elokuvauraansa hän on työskennellyt joitakin vuosia taide- ja elokuvakriitikkona sekä kuraattorina. Vuonna 2013 hän ohjasi teatteriesityksen yhteistyössä newyorkilaisen Anton Vidoklen kanssa Berliinin Maailman kulttuurien talolla (Haus der Kulturen der Welt). Viime aikoina hän on opiskellut elokuvaohjausta Gotland Film Labissa Ruotsissa. Hän on toiminut elokuvaohjaajien Svetlana Baskovan (Venäjä) ja Sarunas Bartas (Liettua/Ranska) avustajana. Babenko opiskelee tällä hetkellä Moscow School of New Cinema -oppilaitoksessa ja tekee kahta lyhytelokuvaa.