Tarinat ja julkaisut

08.12.2016

Hiukset maailmaa kiertämässä

Mistä hiukset tulevat, kuka niitä käsittelee, kuka niitä myy, kuka niitä käyttää? Miten hiusbisneksessä mielikuvat ”hyvistä” hiuksista kiertävät ja miten niihin vaikuttavat rotu, sukupuoli ja luokka?

VTT, dosentti Riitta Högbacka jäljittää nelivuotisessa tutkimuksessaan yhden globaalin materian, hiusten kiertoa.  Högbacka on halunnut tutkimuksissaan päästä käsiksi siihen, mitä globalisaatio konkreettisesti merkitsee. Aikaisemmin hän on tutkinut lasten kiertoa kansainvälisessä adoptiossa ja nyt hän haluaa jatkaa kierron tutkimista uudessa yhteydessä.

”Kansainvälisessä hiuskaupassa liikkuvat isot rahat, arvioiden mukaan noin 850 miljoonaa euroa vuosittain. Kysyntä myös ylittää tarjonnan. Mielenkiintoista on myös, että vaikka suurin osa hiuksista tulee globaalista etelästä ja niiden määränpää on globaali pohjoinen, myös etelässä hiusten kysyntä on kasvanut. Reitit ja kiertokulku eivät siis aina mene odotusten mukaan, vaan voi tulla yllätyksiä”, Högbacka kertoo.

Aineistoa hankitaan monesta maasta, sillä tarkoitus on haastatella hiustenpidennyksiä hankkivia naisia Suomessa ja Etelä-Afrikassa, hiusten myynnillä eläviä pienhankkijoita Etelä-Afrikassa, intialaisia hiustenluovuttajia ja kiinalaisen hiustenkäsittelylaitoksen johtoa ja työntekijöitä.

”Hiukset ovat myös sikäli mielenkiintoinen kohde, että ne ovat yhtä aikaa osa ihmisruumista, ne kasvavat meissä, mutta irrotettuna niistä tehdään tavara, jota voi ostaa ja myydä. Kysymys kuuluu, voidaanko hiustavara irrottaa kokonaan ”tekijästään” ja niistä sosiaalisista suhteista, joissa se kasvatettiin”, Högbacka sanoo.

Riitta Högbacka sai Koneen Säätiön vuoden 2016 apurahahaussa 174 500 euron apurahan hankkeelleen Globalisaatiota jäljittämässä: kansainvälinen hiuskauppa ja materian, rahan ja mielikuvien kierto.