Tarinat ja julkaisut

Hanketarinat

08.09.2023

“By the Looks of Her, She is Not Credible” – tutkimus Sanna Marinista, amislaisista ja vallasta

Magdalena Andersson ja Sanna Marin. Kuva: Anne Sjöholm / valtioneuvoston kanslia.

Niina Meriläinen, esittelit juuri konferenssissa Los Angelesissa vertaisarvioidun artikkelin, joka julkaistaan muodin ja politiikan yhteyttä käsittelevässä kokoelmassa. Mitä tutkittiin? 

Tutkimme Sanna Marinia tapausesimerkkinä käyttäen, miten Suomessa naispoliitikon uskottavuuteen vaikuttavat muut kuin politiikan asiasisällöt: pukeutuminen ja ulkonäkö, keho, tapa viestiä tai ystävät. Yhdistimme tähän ammattikoululaisten poliittisista näkemyksistä keräämääni aineistoa. 

Mitä havaitsitte? 

Aineistossamme Sanna Marinin poliittista uskottavuutta arvioidaan nimenomaan arvostelemalla pukeutumista, ystäviä ja someviestintätapaa sekä seksualisoimalla. Mutta ammattikoululaisten näkemykset uskottavuudesta olivat ihan toisenlaiset. Heille Sanna Marin oli uskottava nimenomaan olemuksensa ja viestintätapansa vuoksi. 

Virallisuus ei vakuuta nuoria. Heille uskottavuutta tuo päinvastoin somepresenssi ja vaikkapa se, ettei Sebastian Tynkkynen käytä pukua, tai että Iiris Suomela on niin hymyilevä ja rento. 

Nimeämme tämän uuden ja vanhan vallan taisteluksi. Siinä kamppailevat myös valtamedia ja some, nuoret ja vanhat. Vanha valta ilmenee esimerkiksi maskuliinisena tyylinä, myös naisilla. Uusi valta pelaa monella viestinnän tasoilla. Sanna Marin voi esiintyä CNN:n lähetyksessä ja postata siitä samalla someen. 

Uusi valta käyttää hyväksi myös esimerkiksi seksuaalisuutta, ja uskon että Sanna Marinillekin tämä oli tietoista. Se ärsyttää vastustajia, jotka pelkäävät oman poliittisen vallan menettämistä. Nuoria naisia ja vähemmistöjä halutaan politiikkaan tasa-arvon mannekiineiksi, mutta kun he alkavat käyttää valtaa, vastahyökkäys on raju. 

Tutkimus on tehty yhdessä Cherie Strachanin ja Candice Ortbalsin kanssa. Se on osa Koneen Säätiön rahoittamaa, vuoteen 2025 jatkuvaa Kuljeksivat Teinit -hanketta, joka jatkuu mm. informaatiovaikuttamisen, eriarvoistumisen ja kielen vallan parissa. 

Niina Meriläinen on väitellyt tutkija ja tutkimushankejohtaja Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Hänen työtään voi seurata erityisesti Twitterissä: @niimerila