Tapahtumat

Apurahansaajille

Parhaiden käytäntöjen opintopiiri III: Työssä jaksaminen ja toisin tekeminen

On taas aika Koneen Säätiön ja Nesslingin Säätiön apurahansaajien yhteisen opintopiirin! Lokakuun tilaisuus on suunnattu jokaiselle, joka on joskus tuskaillut tekemättömiä töitä, kamppaillut oman jaksamisena kanssa tai kyseenalaistanut omien työskentelytapojensa mielekkyyden. 

Tilaisuudessa pohdimme tietokirjailija ja työelämävalmentaja Aurora Airaskorven ja yhteiskuntapolitiikan yliopistotutkija, sosiologian dosentti ja kirjailija Kaisa Kuurneen johdolla uusia näkökulmia omaan työntekoon, itseen suhtautumiseen sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiseen. Puheenvuorojen jälkeen keskustelemme teemoista pienryhmissä. 

Aika: keskiviikko 13.10.2021 klo 9–12

Paikka: Teams (linkki lähetetään ilmoittautuneille) 

Puhujat 

Aurora Airaskorpi 

Miksi niin moni meistä kokee riittämättömyyden tunnetta etenkin työelämässä? Miten työtehtävissä määritellään riittävän hyvä? Aurora Airaskorpi käsittelee näitä kysymyksiä kirjassaan Riittävän hyvä, jonka hän kirjoitti oman loppuunpalamisensa jälkeen. Aurora on lisäksi julkaissut tänä vuonna kirjan Vapauden tavoittelijat, johon hän on kerännyt näkemyksiä vapaudesta, hyvinvoinnista ja luovuudesta taide- ja kulttuurialan freelancereilta ja eri alojen yrittäjiltä. Opintopiirissä Aurora jakaa oppimaansa rajojen vetämisestä, ein sanomisesta, oman työn vertailusta muihin, luovuuden ja hyvinvoinnin suhteesta sekä riittävän hyvän työjäljen tunnistamisesta. 

Kaisa Kuurne 

Miten yliopistotutkimuksen tiukoissa raameissa voisi säilyttää sisäisen vapauden, toimia yhteistyössä kehon ja tunteiden kanssa, vaalia kuulumista, sosiaalisia suhteita ja vaikeasti sanoiksi puettavaa hiljaista tietoa? Kuinka muuttaa maailmaa tieteen ja taiteen keinoin yhdessä ilman haitallisia hierarkkisia rooli- ja valtarakenteita? Kaisa Kuurneen puheenvuoro käsittelee inhimillisiä tekemisen tapoja, joita Kaisa on viime vuosina integroinut entistä enemmän akateemiseen työskentelyyn tutkimusryhmänsä kanssa. Kaisan mielestä elämä, inhimillisyys ja tutkimus kietoutuvat yhteen. Vain antamalla tilaa inhimillisille tunteille ja tarpeille, kuten nähdyksi tulemisen, hellittämisen ja kuulumisen tarpeille, voidaan saavuttaa turvallinen tila, jossa luovuus ja merkittävien oivallusten mahdollisuudet pääsevät esiin.

Kaisa työskentelee tällä hetkellä Helsingin yliopistossa ja johtaa yhteiskuntapolitiikan oppiaineessa Koneen Säätiön rahoittamaa tutkimushanketta ”Kamppailu synnytyksestä – Suomalaisen synnytyskulttuurin murros”, sen ympärille perustettua HEBI-tutkimusryhmää ja BIRRES-tutkijaverkostoa. 

Kummankin puheenvuoron jälkeen käymme pienryhmäkeskusteluja ja yhteisen purkukeskustelun. 

Ohjelma 

9.00 Avaussanat järjestäviltä säätiöiltä  

9.10 Aurora Airaskorpi: Miten tunnistaa riittävän hyvä työelämässä?  

9.40 Keskustelu pienryhmissä  

9.55 Purkukeskustelu  

noin 10.15 Tauko  

10.30 Kaisa Kuurne: Inhimillisyyttä ja toivoa tieteen ja taiteen tekemiseen  

11.00 Keskustelu pienryhmissä  

11.15 Purkukeskustelu  

noin 11.35 Yhteenveto ja keskustelua 

Tilaisuus päättyy viimeistään klo 12.00. 

Ilmoittautuminen

Tilaisuus on tarkoitettu Koneen Säätiön ja Nesslingin Säätiön nykyisille apurahansaajille. Osallistujamäärä max. 90, Koneen Säätiön apurahansaajille varattu 2/3 paikoista.

Ilmoittaudu mukaan täällä

Tapahtumamme ovat syrjinnästä vapaita tiloja, joissa ei suvaita rasismia, seksismiä, vamman tai terveydentilan perusteella syrjimistä (ableismia), trans- eikä homofobiaa niiden laajassa merkityksessä.