Victoria MacKenzie

kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja, tohtori

Kirjailija ja luovan kirjoittamisen opettaja, tohtori Victoria MacKenzie tutkii ja kirjoittaa residenssijaksollaan kirjaa nimeltä Vegetal Souls. Nimi on peräisin Aristoteleen jaottelusta ihmisen, eläinten ja kasvien sieluihin, joista kasvit ovat vähiten kehittyneitä, koska niiltä puuttuu kyky liikkua tai havaita.

“Kuitenkin viimeaikaiset kasvitieteelliset tutkimukset viittaavat siihen, että kasveilla on paljon enemmän tietoisuutta kuin on totuttu ajattelemaan. Ne näkevät ympäristönsä monin eri tavoin ja reagoivat valoon, ääniin ja tuoksuihin. Mutta niillä on aisteja, joita ihmisillä ei ole, kuten kyky aistia vettä ja kivennäisaineita melkoiselta etäisyydeltä ja kasvattaa juuriaan sitä kohti, mitä ne tarvitsevat. Ne myös reagoivat ympäristöönsä monin eri tavoin ja jopa muuttavat sitä – tavoilla, joita olemme vasta alkaneet ymmärtää,” Victoria selittää.

“Kirjoitan sarjaa toisiinsa liittyviä runoja, novelleja ja esseitä vastauksena näille ideoille siitä, minkälaista olisi olla kasvi, omata ‘kasvin sielu’ ja kokea maailma kasvina. Minua kiinnostaa pohtia, miten tämä uusi ymmärrys kasveista saattaisi vaikuttaa sekä siihen, kuinka kohtelemme kasveja, että ymmärrykseemme siitä, mitä elossa oleminen tarkoittaa. Miten meidän pitäisi suhtautua tähän uuteen tietoon ja uusiin tapoihin ajatella? Voisiko se vaikuttaa siihen, miten elämme ihmisinä?” hän kysyy.

Saaren kartanoon saapuessaan Victorialla on ollut odotuksena rauhoittua työnsä ääreen. ”Toivon, että saan Saaressa paljon aikaa lukea, ajatella ja kirjoittaa. Nautin muiden taiteilijoiden kanssa juttelemisesta, joten toivottavasti saamme tilaisuuksia jakaa ideoita ja käydä hedelmällisiä keskusteluja myös muiden asukkaiden työstä. Toivon, että koemme myös yllätyksiä – se on joskus paras osa taiteilijaresidenssiä!” hän sanoo.

Victorian työskentelymetodit residenssissä tarkoittavat paljon lukemista mutta myös kävelyä ja paikallisten metsien ja puutarhojen tutkimista, kasvien tarkkailua ja elämistä niiden kanssa päivä kerrallaan.

”Yritän yleensä lukea jotain, usein runoutta, että saan ajatukseni liikkeelle, ja yritän pidättäytyä lukemasta sähköposteja ja uutisia niin kauan kuin mahdollista. Minulla on muistikirjani käsillä, johon kirjoitan lukiessani ylös asioita, kuten ideoita runoista tai kertomakirjallisuudesta tai vain ajatuksia, joita haluan pohtia enemmän. Siinä on oikeastaan kaikki, mitä teen koko päivän lukuun ottamatta ruokataukoja ja kävelyä lintutornille myöhään iltapäivällä katsomaan hanhia. On hienoa myös päästä tutustumaan suomalaiseen saunaan!” hän kertoo.

HTTPS://VICTORIAMACKENZIE.NET