Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Esitystaide, performanssi

Vera Boitcova

Performanssi-/videotaiteilija

Kotiresidenssini aikana aion työskennellä Tales of Transformation -nimisen hankkeen parissa, jossa tutkin mahdollisuutta muuttaa henkilökohtaiset traumat liioitelluiksi saduiksi. Sadut antavat osallistujille mahdollisuuden tarkastella aiempia kokemuksiaan uuden linssin läpi taideterapian avulla ja yhdistämällä siihen visualisointia, kerrontaa ja video-/performanssitekniikoita.

Kotiresidenssin liittyvien rajoitusten vuoksi en ehkä pysty toteuttamaan kaikkea alun perin suunnitellun mukaisesti (koska projektini vaatii työpajoja osallistujien kanssa ja käytännönläheistä kuvaus- ja harjoittelutyötä). Uskon kuitenkin, että tilanne voi olla mielenkiintoinen haaste ja antaa minulle mahdollisuuden mukauttaa menetelmiäni uuteen sosiaalisesti eristäytyvään ympäristöön. Odotan innolla muiden taiteilijoiden ja tutkijoiden tapaamista, ideoideni jakamista ja niistä keskustelemista heidän kanssaan ja aikaa omistautua yksinomaan jo olemassa olevien, ennemmin tehtyjen projektimateriaalien leikkaamiseen sekä satukirjastoverkkosivuston kokoamiseen, joka koostuu niin omista kertomuksistani kuin eri maiden osallistujilta kerätyistä tarinoista.

Tietoa työtavoistani:

Johdan työpajoja, joissa osallistujat luovat ja jakavat tarinoitaan, ja lajittelen materiaaleja edellisistä työpajoista.

Kuvaan, leikkaan ja esitän omia tarinoitani ja autan osallistujia, jotka myös haluavat luoda esityksen omien luovien ja teknisten ideoidensa pohjalta. Lopullisena tavoitteena on tehdä täyspitkä performanssi tulevia näytöksiä varten.

Web-kirjaston kokoaminen – sivusto, joka sisältää kokoelman tosielämän kokemuksiin ja traumoihin perustuvia satuja, jotka työpajani osallistujat ovat lahjoittaneet. Osa tarinoista jää kirjalliseen muotoon, kun taas toiset lisätään video- ja performanssitallennuksina.

 

Olen venäläinen performanssi-/videotaiteilija ja LGBT+/naisten oikeuksien puolesta taisteleva aktivisti. Olen valmistunut Lontoon Queen Mary -yliopistosta (teatteritaiteen ja performanssin maisteri, 2015). Taiteilijaresidenssit: Loviisan vierasateljee (Loviisa, 2019), Hectolitre (Bryssel, joulukuu 2019), Faber (Olot, Espanja, 2020). Viime vuosina olen esiintynyt Art Musessa (Pietari), Loviisan Rauhanfoorumissa, useissa paikoissa Isossa-Britanniassa kuten Birmingham MAC:ssä, Battersea Arts Centre -taidekeskuksessa, Camden People’s Theatre -teatterissa, Camden Centre -kulttuurikeskuksessa, Brighton Domessa ja erilaisissa Duckie-tapahtumissa sekä lukuisissa gallerioissa Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Venäjällä. Tällä hetkellä teen yhteistyössä kahden suuren venäläisen ihmisoikeusorganisaation kanssa: ”Coming Out” LGBT+-yhteisö ja ”Eve’s Ribs” naisten oikeuksien järjestö.

Työtäni voisi kuvailla video-/liveperformanssien kollaasiksi tosielämän tarinoista (liioiteltuna ja joksikin surrealistiseksi muutettuna) erilaisten värikkäiden persoonien kertomana, joita kaikkia näyttelen yleensä minä (usein samaan aikaan). Niiden aiheina ovat kansalaisoikeudet, mielenterveys, traumat, pelko ja muistot. Yritän loihtia teoksiini tuttuuden, kuulumisen ja déjà-vun tunnetta. Koska olen kotoisin paikasta, jossa kaltaiseni ihmiset vaiennetaan ja jätetään huomiotta, päätavoitteenani on luoda tila tai tilanne, jossa yleisöni ja minä emme enää tunne olevamme näkymättömiä tai yksin.