Tuomas Kettunen & Theodosia Roussos

Dekolonisaation musiikki on taidemusiikkiprojekti, jonka ovat tehneet kaksi taiteilijaa maapallon eri puolilta: Tuomas Kettunen Helsingistä ja Theodosia Roussos Los Angelesista, Kaliforniasta.

Dekolonisaation musiikki on taidemusiikkiprojekti, jonka ovat tehneet kaksi taiteilijaa maapallon eri puolilta: Tuomas Kettunen Helsingistä ja Theodosia Roussos Los Angelesista, Kaliforniasta. Molemmilla on tausta klassisen musiikin esiintyjinä ja säveltäjinä, mutta myös heidän oma yksilöllinen kulttuuritaustansa ja osaamisensa jättää jälkensä teokseen.

Pyrimme tässä hankkeessa haastattelemaan naisia kaikkialta maailmasta kysymällä heiltä, mitä dekolonisaatio eli siirtomaavallan purkaminen merkitsee sinulle? Nämä oikeiden ihmisten vastaukset ja tarinat toimivat lähtökohtana luovalle prosessillemme, jossa luomme omaa musiikkia ja tekstiä (englanniksi, suomeksi ja kreikaksi) haastattelujen innoittamana, mutta käytämme myös tallenteita haastatteluista. Hanke tuo esiin yksilöiden tapoja uhmata sosiaalisia rakennelmia, siirtomaavaltaa ja sortohallitusjärjestelmiä. Ne ovat kaikki siirtomaavallan purkamisen muotoja, erityisesti ihmisen mielessä. Meitä kiehtoo ajatus individualismista ja taiteellisesta ilmaisusta kapinana patriarkaalisia ja siirtomaiden sortojärjestelmiä vastaan.

Tuomas on suomalainen modernin klassisen ja mediamusiikin säveltäjä, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja on lisäksi opiskellut säveltämistä Los Angelesissa, Kaliforniassa, USC Thornton School of Music -oppilaitoksessa. Uusimmissa teoksissaan hän on keskittynyt tutkimaan multimediateosten mahdollisuuksia, joissa yhdistyvät musiikki, video, koreografia ja valaistussuunnittelu niin, että ne luovat yleisölle entistä kokonaisvaltaisempia kokemuksia. Hänen musiikillisissa rakenteissaan yhdistyvät rytmiset silmukat ja mikrotonaalisuus sekä historialliset ja ei-musiikilliset sitaatit. Hänen teoksiinsa kuuluvat sävellykset koko orkesterille, kamarikokoonpanoille ja soolosoittimille, ja merkittävimmät muusikot ja ensemblet ovat esittäneet monia niistä sekä Suomessa että ulkomailla. Tuomas on kirjoittanut useita kappaleita suomalaisten ja amerikkalaisten runoilijoiden teksteihin sekä musiikkia elokuva-, teatteri- ja radiodraamoihin.

Theodosia on kansainvälisesti esiintyvä kreikkalainen sopraano Kyprokselta, oboen/englannintorvensoittaja, improvisoija ja säveltäjä. Hän on esiintynyt muun muassa Los Angelesin filharmonikkojen, Bostonin filharmonikkojen ja Tucson Symphonyn kanssa sekä lukuisten studio-orkestereiden kanssa Warner Brothersin, Sonyn, EastWest Studiosin ja Coachellan studioissa. Hän on hiljattain ollut mukana useissa levytysprojekteissa säveltäjä Emile Mosserin kanssa soittaen oboeta, englannintorvea ja laulaen ja tuotti alkuperäisiä improvisoituja melodioita elokuvaan The Last Black Man in San Francisco, äänitti oboeta Netflix-ohjelmaan Homecoming sekä toimi sopraanosolistina Miranda Julyn elokuvaa Kajillionaire varten.  Hän näytteli Mariaa musikaalissa West Side Story USC-musiikkiakatemiassa ja Songfestissä vuonna 2018. Tämän kauden kiinnityksiin on kuulunut ensi-iltarooleja The Industryn uudessa Sweet Land -oopperassa, New Opera Westissä sekä virtuaalinen soolo-oboe ensi-ilta Synchromyn Bird LA Day -esityksessä Kaliforniassa. Theodosian intohimo moderniin ja improvisoituun musiikkiin on johtanut soololaulu- ja oboe-esityksiin Euroopan vuoden 2017 kulttuuripääkaupungissa Pafosissa Kyproksella, Banff Centressä Kanadassa, Bang on a Can -festivaaleilla New Yorkissa, soundSCAPEssa Italiassa ja Songfest-festivaaleilla Ohiossa, USA:ssa. Theodosia odottaa innolla esiintymistä vuonna 2021 uuden Polymnia-oopperansa ensi-illassa, jonka on tilannut kalifornialainen instituutti UCLA Stavros Niarchos Center for the Study of Hellenic Culture, sopraano/oboe-solistina esiintymistä Dots+Loops Nonstop -festivaaleilla Australiassa sekä oboen soittamista Spoleto-festivaaleilla ja Songfestissä USA:ssa. Theodosia on usein vieraileva luennoitsija entisissä oppilaitoksissaan USC:ssä, UCLA:ssa ja Oberlinin konservatoriossa.