Taina Mäki-Iso

Teatteriohjaaja, opettaja ja klovni

Olen jo pitkään haaveillut klovneriakirjan kirjoittamisesta. Suunnitelmissani on taiteilijan henkilökohtaisen näkökulman sisältävä tietokirja, joka antaa kokemusperäistä tietoa klovneriasta kiinnostuneille ammattilaisille ja harrastajille. Vahva läsnäolo, välitön vuorovaikutus sekä riskinoton välttämättömyys ja toisaalta mokaamisen mahdollisuus uutta luodessa tai oppiessa koskettavat klovnien lisäksi myös jokaista meitä. Tältä osin haluan avata aihepiiriä myös laajemmalle lukijakunnalle.

Kirjoitustyöni on aivan aluillaan; olen kovin innostunut ja vähän pelottaakin. Ihmettelen, että miten oikein olen päätynyt tähän tilanteeseen?  Edellä kuvattu tila on hyvin usein läsnä myös klovnilla. Klovnin rohkealla heittäytymisellä ja Saaren kartanon tuella siis töihin! Residenssissä tarkoitukseni on lukea reflektoiden omia muistiinpanojani, kirjoittaa omista klovneriaesityksistäni sekä ennen kaikkea sanallistaa ns. hiljaista tietoani klovneriasta. Todennäköisesti tulen siis puhumaan paljon itsekseni. Mielenkiinnolla odotan myös ajatustenvaihtoa muiden residenssiläisten kanssa.

Kesällä luin kirjoitustyön taustaksi sekä entuudestaan tuttua että itselleni uutta klovneriakirjallisuutta. Tätä projektia voin jatkaa, jos oma kirjoitustyöni marras-joulukuussa tökkii. Tieto siitä, että voin jatkaa ensi vuonna Taiteen edistämiskeskuksen tuella kirjoitustyötä rauhoittaa. Minun ei siis tarvitse kahdessa kuukaudessa edes yrittää kirjoittaa kirjaa. Mahdollisuus keskittyä ja syventyä aiheeseen Saaren kartanossa tuntuu todelliselta lahjalta.

 

Taina Mäki-Iso (FM) on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut ohjaaja ja opettaja, joka työskentelee laajalti teatterin, tanssin, sirkuksen ja musiikin ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kanssa. Hän esiintyy myös klovnina ja hän on tehnyt useita sooloesityksiä kuten: Kohti horisonttia (2010), haMEmo (2013/14, esitys oli myös Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ohjelmistossa 2015-16), Viikinkiprinsessa (2016), MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas (2018) ja Piilossa (2019). Mäki-Iso on mukana myös Georgian Murphyn kirjoittamassa ja ohjaamassa Tohtori Zeiffal, Tohtori Zeigal ja virtahepo, jota ei koskaan saatu kiinni -esityksessä (2018 Fabulous Bäckström Brothers, Musiikiteatteri Kapsäkki). Hän on esiintynyt kotimaan lisäksi myös Itävallassa, Ranskassa, Tšekissa, Beninissä, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ja Espanjassa. Hän työskentelee myös sairaalaklovnina (Tri Tanttarulla) ja on vieraillut Klovnirouva Marttana ikäihmisten palvelukeskuksissa.

Mäki-Iso on tehnyt ohjauksia mm. Helsingin, Oulun, Lappeenrannan ja Kuopion kaupunginteattereihin sekä vapaille ryhmille. Hänen viimeisimmät ohjaustyönsä ovat Teatteri Eurooppa Neljälle Hannu ja Kerttu -vai meneekö kaikki ihan pipariksi? (2020), klovneriaa ja nykytanssia yhdistävä Muteco (2019) tanssijoille Mari Kortelainen ja Kalle Pulkkinen, Hyvä trion Kalevalainen ensiapulaukku K-18 (2017) ja Niki Blombergin, Katri Lausjärven ja Mäki-Ison bouffonvaikutteinen ja monialainen MANIA-esitys (2016).

Hän on arvostettu opettaja ja opettanut mm. klovneriaa ja naamioilmaisua Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Nätyllä, Turun taideakatemiassa, Lahden sirkuskoulutuksessa sekä Beninissä ja Tšekissä. Taina itse on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm.Philippe Gaulier, Pierre Byland, Giovanni Fusetti, Ami Hattab, Norman Taylor ja Angela de Castro.

WWW.TAINAMAKIISO.COM