Sarah Albu

Laulaja, säveltäjä/performanssitaiteilija, tekstiilitaiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Työssäni keskityn äänen materiaalisuuden tutkimiseen useiden linssien läpi. Tutkimuksessani laajennan ”äänen” määritelmää tutkimalla ihmisen suhdetta luontoon, perinteisiin, teknologiaan – erityisesti viestintäteknologiaan – ja tuotteiden pakotettuun vanhenemiseen. Teen näin käyttämällä alun perin ihmisäänen tallentamiseen ja kehon ulkopuolelle kuljettamiseen kehitettyjä ”vintage” teknologiaesineitä uuteen tarkoitukseen ja miettimällä niiden kontekstia aivan uudella tavalla.

Työskentelen pääasiassa äänen, tekstin ja kehollisuuden parissa. Aion myös kehittää tekstiilipraktiikkaani neulomalla anatomisesti tarkan kurkunpäänuken ja kuljettamalla ääneni kehoni ulkopuolelle, jotta voin pitää sitä kädessäni ja jakaa/kokea sen visuaalisella, käsinkosketeltavalla ja korvin kuultavalla tavalla. Pidämme ääntä eteerisenä, näkymättömänä, salaperäisenä; ääniopetuksessa käytetään mielikuvia ja jäljittelyä konkreettisten tulosten aikaansaamiseksi. Voiko äänen pelkistää tähän salaperäiseen elimeen vai onko se jotain enemmän? Työtapani vaihtelevat teoreettisen, ruumiillisen ja käsinkosketeltavan välillä, ja niihin liittyy usein huumoria. Viime kädessä työskentelen käytännönläheisesti tutkien kehoa teknologiana itsessään, kokemusten suodattimena.

SARAH ALBU on laulaja, säveltäjä ja performanssintekijä, joka asuu Tio’tia:kessa (Montreal, Kanada).

Hän luo omalaatuisia, mustan huumorin täyttämiä kuviteltuja maailmoja, jotka saavat inspiraationsa hänen teatteritaustastaan ja innostuksestaan tieteiskirjallisuutta kohtaan.

Sarah on aktiivinen solisti, joka on erikoistunut uuteen/kokeelliseen musiikkiin, 1900-luvun ohjelmistoihin ja vapaaseen improvisaatioon. Hän esiintyy monenlaisissa ympäristöissä, jotka vaihtelevat perinteisestä Balkanin kylämusiikista ja muinaisesta polyfoniasta videopelien ääniraitoihin, nykyoopperaan, meluun ja psykedeeliseen rokkiin. Hän on kokeellisen äänikollektiivin Phth:n perustajajäsen ja tekee usein yhteistyötä videon, installaatioiden, nykytanssin, teatterin ja digitaalisen median parissa työskentelevien taiteilijoiden kanssa. Hän on kantaesittänyt monia uusia teoksia ja nykyoopperarooleja ja esiintyy lukuisilla levytyksillä solistina ja vierailevana taiteilijana.

Hän on suorittanut teatterin ja musiikin kandidaatin tutkinnon Concordian yliopistossa ja musiikin maisterin tutkinnon Haagin kuninkaallisessa konservatoriossa (Alankomaat).