Perttu Saksa

Kuvataiteilija

Saaren kartanossa olen keskittynyt työskentelemään 1800-luvun valokuvatekniikoilla. Olen kiinnostunut esitysvälineen ja kuvattavan kohteen vaikutuksista toisiinsa. Mitä seuraa, kun virheitä ja orgaanisia jälkiä sisältävät analogiset valokuvatekniikat, kemian jäljet ja syöpymät alkavat viedä tilaa itse kuvan kohteelta? Historialliset kerrokset ja materiaalisuuden läsnäolo viittaavat kuvantekemisen – ja katsomisen – historiaan. Tarkastelemmeko kuvaa tietoisempina muistojen, historian, läsnä- ja poissaolon vaikutuksesta meihin?

Odotan Saaren kartanon residenssijaksolta suvantoa pysähtyä tarkastelemaan omaa tekemistäni. Analogisten valokuvien rinnalla työstän Saaren kartanossa lähestyvän näyttelyn materiaalia ja editoin siihen liittyviä tekstejä. Toivon Saaressa vietetyn ajan avaavan uusia polkuja ja toisaalta kuljettavan keskeneräisiä prosesseja kohti valmiimpaa.

Työskentelyprosessilleni on hyvin tyypillistä asioiden päällekkäisyys – teen useita asioita samaan aikaan, joka saattaa olla hyvin kuluttavaa projektien kasaantuessa, mutta toisaalta asioiden kerroksellisuus ja limittäisyys usein palvelevat työntekoa ja ajattelua.

WWW.PERTTUSAKSA.COM

Perttu Saksa on kuvataiteen maisteri (Kuvataideakatemia 2008), ja hänellä on ollut näyttelyitä koti- ja ulkomailla 2000-luvun alusta lähtien. Saksan teoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, ja hän oli Ars Fennica -ehdokas 2017 sekä Fotofinlandia 2014 -palkinnon voittaja.