Niko-Matti Ahti ja Marja Johansson

muusikot

Aloitamme Saaren kartanossa äänen tekemisen projektin, joka liikkuu musiikin ja äänitaiteen välimaastossa – ja joka tietysti myös kysyy, mitä nuo kentät ovat. Aiomme puuhata eri äänien parissa, tutkiskella niitä ja sulauttaa ne rikkaaksi ja raa’aaksi musiikiksi, jolla on poliittinen terä. Residenssin aikana soitamme, sävellämme ja äänitämme sekä kirjoitamme materiaalia, joka julkaistaan levynä vuonna 2017. Tarkoituksemme on luoda perusteellinen pohja yhteiselle taiteelliselle työskentelyllemme, oppia toistemme työtavoista, kehittää ja syventää niitä.

Työtapamme ovat epämuodollisia, monialaisia ja keskustelevia, niissä on aina läsnä myös kriittinen näkökulma: mielikuvitus on tärkeä yhteisen todellisuutemme luomisen tapa. Meitä kiinnostaa kaiken pysäyttämätön muutostila, planeetan ja persoonallisuuden häilyvyys, samoin kuin historian ja kaiken ihmisen toiminnan oikullisuus ja arvaamattomuus. Kun jokin asia mielletään lähtökohdaksi tai alkuperäksi, sillä on aina syynsä ja seurauksensa. Työskentelemme mielellään erilaisten taite- ja vastakohtien ylittämisten parissa, tasapainottelemme epävarmuuden ja tietämättömän kanssa juttelemalla, leikkimällä ja tekemällä ääniä. Haluamme tehdä musiikkia, joka innoittaa elämään ilman satuttavaa takertumista ja rohkaisee nauttimaan pyörivän planeetan kyydistä.

Marja Johansson on Ruotsissa syntynyt muusikko, joka työskentelee myös taiteilijanimellä Tsembla. Niko-Matti Ahti on tehnyt ja tekee musiikkia monissa yhteyksissä, joista vanhimpia ovat Kiila ja Kemialliset ystävät; hän on opiskellut kirjallisuustiedettä ja on vakaa pallopelien, sienestyksen ja saunomisen ystävä. Työpari on myös aviopari, joka asuu Turussa.