Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Maalaus, piirustustaide, grafiikka

Mykolé

Kuvataiteilija

”Maiseman subjekti on hyvin erityinen. Sillä ei ole politiikkoja, huonoa historiaa tai aikeita ylipäätään – vain pelkkä pitkäjänteisyys. Luonnon kestävyys on ainutlaatuinen, koska se ei vaadi mitään ulkoista ylläpitoa – se kannattelee itse itseään. Kaikkea tarvitaan – kunhan et häiritse tätä prosessia liikaa. Vaikka siihen vaikutettaisiin jollakin keinotekoisella tavalla, luonto on vahva pelaaja tässä kamppailussa. Haluan ilmaista, miten luonto ”omaksuu” ihmisen rakentamia rakenteita ja kestämätöntä roskaa, miten tästä kaikesta tulee osa maisemaa. Maalaamani luonto on kuin tyhjä teatterinäyttämö, mutta kuitenkin samalla siellä on havaittavissa liikettä ja kehitystä, joka tapahtui menneisyydessä ja joka ilmenee tulevaisuudessa. 

Saaren kartanon residenssissä teen tutkimusta paikallisesta pohjoismaisesta maisemasta. Matkustelen ja tutkin luonnonympäristöjä sekä dokumentoin arvokkaat oivallukset valokuvin, luonnostelmin ja piirustuksin ja lopulta tiivistän ja kiteytän tämän kaiken useaan erikokoiseen taidekangasmaalaukseen, jotka muodostavat täysin uuden sarjan suomalaisesta maisemasta. 

Mykolé on opiskellut Vilniaus dailės akademija -korkeakoulussa Vilnassa ja École Nationale Supérieure des Beaux-arts -taidekoulussa Pariisissa, jossa hän suoritti alemman ja ylemmän korkeakoulutukinnon. Hän on yksi nuorten maalaustaiteilijoiden Young Painter Prize 2013 palkinnon voittajista. Hänen soolonäyttelyitään on pidetty Pariisissa, Kööpenhaminassa ja Vilnassa (hän on myös asunut em. kaupungeissa). Lisäksi hän on ollut mukana useissa ryhmänäyttelyissä, symposiumeissa ja tehnyt ulkoilmamaalausta useissa eri maissa. Vuonna 2016 hän edusti Liettuaa UNESCO:n Art Camp -taidefestivaalissa Andorrassa.