Muotokuvatiski

kuvataide, runous

Muotokuvatiski – liikkuva taidetiskiteoksen laajennuksen suunnitteluun

Mirka Kinnula ja Anne Mölsä
Muotokuvatiski

Olemme kuvataiteilija Mirka Kinnula ja runoilija Anne Mölsä. Olemme yhdessä kehittäneet Muotokuvatiskin syksyllä 2012.

Muotokuvatiski on liikkuva taidetiski, joka pystytetään julkiseen tilaan. Kuka tahansa voi istahtaa tiskiin malliksi, ja hänestä tehdään vartissa maalausmuotokuva ja runomuotokuva. Malli saa muotokuvaparin itselleen ja lisäksi se julkaistaan nettisivuillamme WWW.MUOTOKUVATISKI.NET.

Muotokuvatiskin tarkoitus on tuoda ihmisten jokapäiväiseen ympäristöön raikkaita taidekokemuksia ja tarjota kokijoilleen iloa ja merkityksen tunnetta. Teoksen tärkeä osa-alue ovat nettisivut, jotka avaavat kokonaiskatsauksen työskentelyymme ja tuovat teoksen laajan yleisön nähtäväksi. Merkityksellistä on myös, kuinka visuaaliset muotokuvat ja malleista inspiroituneet tekstit kommunikoivat keskenään ja millainen yhteys niiden välille muodostuu.

Tulemme Saaren kartanon kahden viikon residenssiin heinäkuussa 2015 ideoidaksemme ja suunnitellaksemme Muotokuvatiskin jatkoa ja kehittämistä. Olemme tehneet Muotokuvatiskiä nykyisellä konseptilla vuoden 2013 alusta. Se on toteutettu yhteensä kymmenen kertaa ja tiskin on kokenut noin 200 ihmistä.

Saaren kartanossa aiomme syventyä teokseemme ja pyrkiä hahmottamaan sen vahvuuksia, mahdollisia kehityshaasteita sekä tulevaisuutta. Kartoitamme esimerkiksi julkaisun tai näyttelyn toteuttamista sekä tulevaisuuden yhteistyökuvioita. Aiomme myös pohtia, haluammeko Muotokuvatiskin kanssa ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.  Muotokuvatiskissä on potentiaalia moneen.

Mirka Kinnula (s.1985) on valmistunut 2012 Tampereen ammattikorkeakoulusta. Hän työskentelee maalauksen ja yhteisötaiteen parissa sekä opettaa soveltavia maalauskursseja. Kinnula pitää Muotokuvatiskin erilaisissa tiloissa työskentelystä, elävän mallin liukuhihnamaisen nopeasta maalaamisesta, jossa voi heittäytyä kuvan tekemisen vietäväksi miettimättä turhia.

Anne Mölsä (s.1986) on kirjoittaja, esiintyjä, toimittaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän työskentelee runon ja proosan parissa, kirjoittaa lehtiin ja esiintyy lavarunoilijana. Mölsä on oppinut Muotokuvatiskin myötä kuinka tärkeää on, että teksti joskus kohtaa lukijansa suoraan, ilman vuosien työstöprosessia ja portinvartijoiden vaikutusta. Muotokuvarunot syntyvät hetkessä, ja niiden kirjoittaminen on sekä vapauttavaa että vaikeaa. Jokainen muotokuvaruno on kahden ihmisen kohtaamisen tulos, ja sellaisena aina erityinen.