Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Maalaus, piirustustaide, grafiikka

Leena Kangaskoski

kuvataiteilija

Saaren kartanon residenssissä koetan ajatella kvanttia. Tulevaisuuden tutkija Olli Hietanen referoi Heigedderia Tulevat todellisuudet esseessään: “– Jos ihmisellä on ruuvimeisseli kädessään, niin hän näkee maailman ruuvattavana. Jos hänellä on vasara, hän näkee maailman nakutettavana.” (Todellisuuksia. Taide, 2005) Entä kvanttiteoria kädessään, näyttäytyykö maailma kvantittuneena? Mitä se tarkoittaa? Tuo ihmeellinen kvantti, jonka avulla ennustamme hämmästyttävän hyvin kokemaamme todellisuutta siitä huolimatta, että se käyttäytyy erittäin kummallisesti ja arkijärjen vastaisesti.

Tutkin mitä kvantittuneen näkökulman omaksuminen arkielämässä voisi tarkoittaa, antaumuksellisesti tutkien, mutta epäortodoksisesti ja epätieteellisin menetelmin. Residenssijakson aikana valmistelen tilanteita ja objekteja, joiden avulla suhtaudun todellisuuteen niin kuin se näyttäytyy kvantittuneena.

Residenssin aikana viimeistelen myös Läikähdys-sarjan teoksia. Teoksen lähtökohtana on mielen ja kehon välinen rajamaasto. Raja on häilyvä. Keho vaikuttaa mieleen ja mieli vaikuttaa kehoon. Teos muistuttaa kenttää, jossa herkästi reagoivat pillit muodostavat alati muuttuvia virtauksia, pysähdyksiä ja patoja. Teosten taustalla vaikuttavat haastattelut asiantuntijoiden kanssa.

Leena Kangaskoski (s. 1982) on opiskellut mm. Royal College of Art:ssa Lontoossa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Hänen töitään on ollut esillä gallerioissa, teattereissa, festivaaleilla ja museoissa, niinkin erilaisissa paikoissa kuin Barbican Lontoossa ja kiertelevä galleria Vancouverissa Kanadassa. Kangaskoski on A Few Pointers -taiteilijaduon jäsen ja Muu ry:n jäsen.