Kira O’Reilly

taiteilija, riippumaton tutkija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Taiteilija, riippumaton tutkija – ja ajoittain kouluttaja – Kira O’Reilly kehittää Saaressa ”vaihdevuosiakkujen” (menopausal batteries) käsitettä, joka leikittelee ”endokriinisen piratismin”  (endochrine piracy) konsepteilla. Hän tutkii niitä häilyvyyden materiaaleja ja ideoita työstämällä. Residenssijaksollaan hän aikoo käsitellä myös kesäkuukausina kenttätyönsä aikana keräämäänsä materiaalia punkeista ja punkkien kantamista taudinaiheuttajista. Hän aikoo myös työstää hyvin hitaasti surutanssia eli multimediatyötä, josta on kehittymässä suruesitys – osa siitä on liikettä, osa kirjoituksia. Saaressa ollessaan hän aikoo myös saattaa valmiiksi kaksi kirjahanketta, joista toisessa hän toimii toimittajana ja toisessa yhtenä kirjoittajista.

”Ajatteleminen tekemällä on olennainen osa työtapaani sekä myös ajatus, että luovat prosessit ovat epälineaarisia virtoja, joita voidaan muokata ja jotka voidaan kokea sivuavilla tavoilla”, hän kuvailee työmenetelmiään.

Kira O’Reilly on Helsingissä asuva taiteilija, joka työskentelee lyhytaikaisten muotojen parissa ja pohtii kehoon liittyviä käsitteitä, sen muuttuvuutta ja rajoja. Työ sisältää yhteistyötä ja ajatusten ilmaisua muiden lajien, elävien materiaalien, esineiden ja yleisön kanssa. Hänen eri alojen rajoja ylittäviin työmenetelmiinsä kuuluvat kuvataide, taide, tiede ja teknologia, performanssi, elävä taide ja tanssi. Hänen töitään on ollut laajasti esillä ympäri Eurooppaa, Australiaa, Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa, missä hän on myös opettanut laajalti.

Kira O’Reilly on toimittanut teoksensa Untitled (”Bodies”) (2017) yhdessä Harriet Curtisin ja Martin Hargreavesin kanssa, ja se sisältää Marina Abramovićin, Shannon Bellin ja Tracey Warrin esseet.