Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Maalaus, piirustustaide, grafiikka

Juliana Hyrri

kuvataiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Helsinkiläinen kuvataiteilija Juliana Hyrri työskentelee Saaren kartanossa Venäläinen lapsi -sarjakuvateoksen parissa.”Puran siinä paljastumisen hetkiä, jotka saavat katsomaan maailmaa toisella tavalla. Teoksen lähtökohtana on venäläisen ja neuvostoliittolaisen kulttuurin muovaamat lapsuudet, joihin ammennan omista juuristani ja kokemuksistani. Pohdin kulttuuri-identiteetin ja kotoutumisen käsitteitä, muutoksia, sekä kieli- ja kulttuuriperintöä. Haluan erityisesti tarkastella teemoja lapsen näkökulman kautta, sillä tällöin tavoittaa parhaiten ne ulottuvuudet, joita on vaikea hahmotella muunlaisen kerronnan keinoin”, hän kertoo.

Saaren kartanossa hän keskittyy kirjan pohjatyöhön – sen suunnitteluun ja käsikirjoittamiseen. ”Esikoissarjakuvateokseni Satakieli joka ei laulanut (Suuri Kurpitsa, 2019) työskentelyprosessin myötä koen löytäneeni uudenlaisen lähestymistavan sarjakuvakerrontaan: tavan kertoa kahta tarinaa sisäkkäin, yhdessä kertomuksessa. Tämänkaltaisen kerrontatavan kiinnostavuus piilee kahden kertomuksen korrelaatiossa ja keskinäisessä vuoropuhelussa ja tällaista kerrontaa haluan jalostaa pidemmälle tulevassa sarjakuvaromaanissani”, Juliana kuvailee.

”Residenssi sijoittuu työskentelyni kannalta merkittävään ajankohtaan, sillä aloitan seuravan sarjakuvaromaanini työstöprosessin. On jännittävää nähdä, kuinka projekti ottaa tuulta alleen ja millaisia haasteita ja yllätyksiä se tuo tullessaan. Erityisen tärkeää on osata pitää tietynlainen herkkyystaso yllä ja antaa tilaa myös kirjalle asettua uomiinsa”, hän tiivistää.

Juliana Hyrri (s. 1989) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee pääsääntöisesti piirustuksen, maalauksen ja proosan keinoin. Hyrrin ilmaisun muodot yhdistyvät sarjakuvataiteessa; maaliskuussa ilmestyi hänen esikoissarjakuvateoksensa ”Satakieli joka ei laulanut” (Suuri Kurpitsa, 2019), joka kertoo erilaisista, pahaenteisistäkin, lapsuuksista. Taide on Hyrrille tutkimusmatka; hän ammentaa inspiraatiota salaisuuksista, satelliittikartoista ja vanhoista valokuvista.

Hyrrin teoksia on ollut esillä niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissä Suomen lisäksi muun muassa Ranskassa, Japanissa, Kiinassa ja Saksassa. Marraskuussa 2019 hänen teoksiaan on nähtävillä Galleria Huudossa Helsingissä. Lisäksi hän on ollut mukana useissa sarjakuva-antologioissa ja sijoittunut sekä ensimmäiselle että toiselle sijalle Oulun pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa vuosina 2017 ja 2018.

Hyrri viimeistelee taiteen maisterin opintojaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa visuaalisen viestinnän muotoilun koulutusohjelmassa. Hänen teoksiaan on Baswaren, Aalto-yliopiston ja useiden yksityistahojen kokoelmissa.