Jonas Hocherman

Säveltäjä, pasunisti ja tutkija

Kuva | Photo: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanossa aion säveltää musiikkikappaleen osana maisterintutkintoani, jota suoritan Brasiliassa UNIRIO-yliopistossa musiikillisen poetiikan ohjelmassa. Kehitän taiteellista tutkimusta, johon kuuluu kappaleen ”Plankton Muse” säveltäminen suurelle jazzorkesterille. Sävellystyö perustuu Itämeren kasviplanktonin dynamiikan tutkimuksesta saatujen aineiston sonifikaatioon. Aineisto on saatu Suomen ympäristökeskukselta. Tutkimus perustuu partitionaaliseen analyysiin ja sen käsitteisiin ja sen tavoitteena on tutkia sonifikaatiota erilaisissa rakenteissa. Hanke on osa Yhdistyneiden kansakuntien meritieteen kestävän kehityksen projektia nimeltä Decade of Ocean Science for Sustainable Development (2021–2030). Sen tavoitteena on lisätä tietoutta valtamerten terveydestä.

Päätutkimukseni lisäksi sävellän pieniä ”Meditative Studies” eli ”Mietiskelytutkielmia” -nimisiä kappaleita pasuunalle. Keskityn niissä laajennettuun tekniikkaan, joka koostuu laulamisesta instrumenttia soitettaessa.

Jonas on säveltäjä, sovittaja ja tenori/bassopasunisti, jolla on kandidaatin tutkinto pasuunan soitosta Rio de Janeiron UNIRIO eli UFRJ-yliopistosta. Hän opiskelee tällä hetkellä UFRJ:ssä musiikillisen poetiikan maisteriksi professori Pauxy Gentil-Nunesin johdolla.

Yli 20-vuotisen uransa aikana hän on soittanut ja nauhoittanut musiikkia monenlaisissa hankkeissa eri ryhmien ja taiteilijoiden kanssa, kuten Egberto Gismonti, Itiberê Orquestra Família, Hermeto Pascoal, Bibi Ferreira, Arthur Verocai, Liliana Herrero, Sebastião Tapajós ja Amazônia Jazz Band. Tällä hetkellä hän toimii Musiversalin sopimusmuusikkona.

FAM palkitsi hänet yhdessä puhallinsäveltäjien kollektiivin, Investosin, kanssa vuonna 2012. Vuonna 2013 hän voitti Funarte-palkinnon brasilialaisesta musiikista. Hän oli mukana Ibermusicasin Terra Una -taiteilijaresidenssissä vuonna 2017 ja vuonna 2023 hänen teoksensa ”Bata para meu pai” voitti Enrique Crespo (URUBRASS) -sävellyskilpailun. Hän voitti CBTIJ/ASSITEJ -lastenteatteripalkinnon vuonna 2020 parhaan musiikillisen ohjauksen ja parhaan alkuperäisen musiikin sarjassa lastennäytelmällä ”Ombela a origem das chuvas”. Hän oli myös ehdolla parhaan elokuvamusiikin kategoriassa Cenym Theater -kilpailussa vuonna 2020 näytelmällä ”Lupita”.

https://jonashocherman.wixsite.com/website