Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Media- ja videotaide

Jenna Broas & Fabian Nyberg

Tanssitaiteilija & tila- ja videotaiteilija

Taiteilijaduo Broas & Nyberg on tanssitaiteilija Jenna Broaksen sekä tila- ja videotaiteilija Fabian Nybergin Helsingissä vuonna 2018 perustama taiteilijaduo. Työskentelemme ihmisyyteen ja ihmisen tulevaisuuteen liittyvien käsitteiden ja konseptien kanssa. Yhteistyömme on lähtenyt halusta ja tarpeesta luoda visuaalista ja ajankohtaista taidetta tanssi- ja installaatiotaiteen rajapinnalle sekä laajentaa koreografista ajattelua 3D-animointiin ja videotaiteisiin.

Työskentelyssämme on vahvasti läsnä orgaanisen ja epäorgaanisen suhde, teknologian ja inhimillisen vuoropuhelu sekä moniulotteisen liikkeen tutkiva työskentely.

Saaren kartanossa syvennämme yhteistä praktiikkaamme ja tutkimme algoritmeja dramaturgisena välineenä. Työstämme myös seuraavaa näyttämöteostamme Designing the End, joka saa ensi-iltansa syksyllä 2021 Zodiakilla Helsingissä.

Yhteinen praktiikkamme keskittyy tutkimaan kuinka teknisillä työkaluilla luodun materiaalin ja monisyisen liikkeen voi tuoda yhteen. Lisäksi tutkimme kuinka digitaalisessa materiaalissa oleva koreografia ja näyttämölle rakennettu koreografia ovat suhteessa toisiinsa. Tutkiva työskentelymme Saaren kartanolla konkretisoituu esimerkiksi interaktiivisilla kokeiluilla, jotka käyttävät hyödyksi muun muassa pienkomponentteja, antureita ja ohjelmointia sekä kuinka kehollisuus voi olla mukana muovaamassa ja luomassa digitaalista materiaalia.

Tuleva teoksemme Designing the End käsittelee nykysivilisaation loppua sekä nyky-ihmisen obsessiota kuviteltua kuolemaansa kohtaan. Jos kuvittelemme ja hyväksymme maailmanloppua jo käynnissä olevana hitaana prosessina, sekä hylätään kaikki mielikuvat nopeasti tapahtuvasta katastrofista, miltä näyttää silloin meidän sopeutuminen muutokseen? Voiko maailmanloppua suunnitella?

Arvostamme mahdollisuutta rauhoittua tutkivaan työskentelyyn luonnon läheisyydessä sekä mahdollisuutta dialogiin muiden residenssitaiteilijoiden kanssa. Luonto on houkutteleva vastapari meidän virtuaaliselle lähestymistavalle sekä luomisympäristönä se antaa meille välittömän kosketuspinnan taiteelliselle työllemme.

WWW.BROASNYBERG.COM

 

Jenna Broas on Helsingissä asuva ja työskentelevä tanssitaiteilija. Tanssijana ja koreografina hän on työskennellyt useissa eri teoksissa ja erilaisissa kokoonpanoissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Taiteilijana hän on kiinnostunut kehon, videon ja tilan materiaalisuuksista sekä niiden luomista kehollisista tunnuista. Broas on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta ja kandidaatiksi London Contemporary Dance School at The Place:stä.

Fabian Nyberg on Helsingissä asuva ja työskentelevä tila- ja videotaiteilija. Nyberg työskentelee näyttämötaiteissa lavastus-, valo- ja videosuunnittelijana nykytanssin, teatterin sekä oopperan parissa. Tämän lisäksi Nyberg työskentelee itsenäisenä installaatiotaiteilijana. Omissa töissään Nyberg on kiinnostunut orgaanisen ja ei-orgaanisen välimaastosta sekä virtuaalimaailmojen integroimisesta fyysiseen tilaan ja tilakokemukseen. Kansainvälisesti Nyberg on työskennellyt tanskalaisen Hotel Pro Forman kanssa. Nyberg on valmistunut Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Esittävien taiteiden lavastuksen maisteriohjelmasta.