Hanna Rajakangas

Äänisuunnittelija, -taiteilija ja tutkija

Residenssissä ollessaan Hanna Rajakangas on nauttinut mahdollisuudesta keskittyä taiteelliseen tutkimukseensa.

Kuva: Jussi Virkkumaa

Työskentelen residenssijaksoni ajan esiintyjän äänen ja puheen parissa. Tutkin puhetta esittävien taiteiden näkökulmasta: tarkastelen sitä sanojen semantiikasta irtautuneena, affektiivisena materiaalina.

Puhujana, ääntelijänä ja äänisuunnittelijana saatan unohtua sanojen merkityksien ymmärtämättömyyteen. Puhe on kiehtova kudelma, jota voi kuvailla monin tavoin: se soi, se sykkii, se laahaa, narisee ja kuultaa. Puheääni luo yhteyttä. Se on täynnä aikomuksia, empimisiä, sisään päin kääntymisiä ja luokse tuloa. Ennen kaikkea se on näyttämöllä läsnäoleva inhimillinen ja elävä – katsojan kiinnityspiste esityksen sisälle.

Kuinka puhe voi olla luova, affektiivinen matka ääntelijälle itselleen? Miten ääniteknologiset välineet voivat vahvistaa esiintyjän toteutumisen prosessia ja toimijuutta?

Saaren kartanon residenssissä tapahtuvassa työskentelyssä asetun puhujaksi ja esiintyjäksi, jolla on valta ja välineet äänet muokkaamiseen, vahvistamiseen ja sijoittumiseen tilassa – ja tämän äänellisen sfäärin sisälle halua kutsua muitakin kuulijoita.

 

Hanna Rajakangas  on äänisuunnittelija ja laulaja. Hän toimii taiteellisen tutkimuksen, esiintymistaiteen, äänitaiteen ja ääni-installaatioiden kentällä. Tällä hetkellä Rajakangas tekee taiteellista tutkimusta Voice as an Affective Agent in Sound Design and Performing Arts (Ääni affektiivisena välittäjänä äänisuunnittelussa ja esittävässä taiteessa) Teatterikorkeakoulun tohtoriohjelmassa (Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutke, Taideyliopisto).  Hän on kehittänyt äänityön menetelmän Prework With Voice (Esityötä äänellä) (jonka on rahoittanut Koneen Säätiö) esiintyville taiteilijoille, mutta myös kuvataiteen ja mediataiteen alalla työskenteleville.