Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Media- ja videotaide

Gernot Wieland

Taiteilija

Ensin aioin tehdä Saaren kartanolla tutkimusta videoprojektia varten, joka perustuu dokumenttielokuvaan, valokuviin ja piirustuksiin nimeltä “Bird in Italian is Uccello” (”Lintu italiaksi on uccello”). Siinä pääosassa on uudelleennäytelty esitys näytelmästä, jonka oli tarkoitus sijoittua italialaiselle psykiatriselle osastolle 1970-luvun puolivälissä, mutta projektia ei voitu toteuttaa, koska kaikki laitokset Italiassa suljettiin.

Pandemian takia residenssiä lykättiin vuodella, ja löysin tarinan saksalaisesta kirjailijasta, joka vietti yli 30 vuotta psykiatrisissa laitoksissa ja teki potilastovereilleen tatuointeja. Myöhemmin hän työskenteli merimiehenä rahtialuksilla ja kuoli psykiatrisella osastolla Berliinissä.

Törmättyäni tähän tositarinaan kirjailijasta tajusin, että halusin yhdistää hänen tarinansa lintutarinaan eli ”Bird in Italian is Uccello” ja tehdä niistä suuremman narratiivin epäonnistumisesta, katoamisesta ja kaipuusta.  Elokuvissani on monia hetkiä, joissa kolmas henkilö käyttää katoamisen partaalla olevia hahmoja – tätä voitaisiin sanoa ”toisen” sanallisena esittämisenä. Residenssijaksoni aikana tavoitteenani on saada selville mikä on tämä jokaisesta elokuvasta löytyvä ”toinen”, joka esiintyy niin voimakkaana kummassakin tarinassa, ja sijoittaa se Saksan ja Itävallan menneisyyden ja siirrettyjen, sosiaalisten, poliittisten ja psykologisten prosessien asiayhteyteen.

Viime vuosina Gernot Wieland on taiteessaan keskittynyt ennen kaikkea video- ja luentoesityksiin. Työssään hän usein yhdistää historialliset tapahtumat näennäisesti henkilökohtaisiin muistoihin niin, että tosiasiat ja sepitteet sekoittuvat. Tuloksena on monimutkaisia tarinoita, jotka alkavat yksityisasioista ja melkein kuin vahingossa kuvailevat yhteiskunnallisia ongelmia. Wieland on syntynyt Hornissa, Itävallassa vuonna 1968. Hän on opiskellut Berliinin taiteellisessa yliopistossa ja Wienin kuvataideakatemiassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä esimerkiksi sellaisissa taidegallerioissa kuin Salzburger Kunstverein (Itävalta), Kunst Halle Sankt Gallen (Sveitsi), Quartz Studio Torino (Italia), modernin taiteen museo Berlinische Galerie (Saksa), Brysselin Argos-taidekeskus, Belmacz-galleria Lontoossa sekä video- ja aikaperusteisen taiteen Videonale-festivaaleilla (Saksa), Rotterdamin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, IndieLisboa-elokuvafestivaaleilla (Portugali), Steirischer Herbst -festivaaleilla (Itävalta), Taiwanin kansainvälisessä videotaidenäyttelyssä, Hong-Gah -museossa (Taiwan), Künstlerhaus Bremen -taidekeskuksessa (Saksa) ja Kunsthaus Graz -taidekeskuksessa (Itävalta). Wieland on voittanut useita palkintoja, joista viimeisimmät ovat parhaan elokuvan palkinto VIII Kinodot kokeellisen elokuvan festivaaleilta Pietarissa, EMAF mediataiteen palkinto saksalaisilta elokuvakriitikoilta vuonna 2019 ja 20:nnen MOSTYN Open -palkinnon vuonna 2017. Hän asuu Berliinissä.