Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Maalaus, piirustustaide, grafiikka

Eveliina Hämäläinen

Kuvataiteilija

Olen kiinnostunut teosten esittämisestä niiden syntymisen hetkellä. Residenssissä keskityn livemaalaustekniikan kehittämiseen. Perinteisen öljyväri- ja mustemaalaamisen lisäksi hyödynnän teoksissa pinnan läpikuultavuutta, valoa, varjoja ja heijastuksia. Saaren kartanossa kokeilen, valmistan ja taltioin uusia teoksia. Etsin teknisiä ratkaisuja, jotka toimivat erilaisille materiaaleille. Hetkellistä esittävää kuvataidetta määrittää teoksen ja ympäristön lisäksi toteutukseen käytettävissä oleva aika. Residenssityöskentely mahdollistaa pohjatyön ja harjoittelun, sekä syventää osaamista jota voi soveltaa tulevia teoksia tehdessä.

Maalatessa minulle tärkeää on sisäisen maailman ja ympäröivien olosuhteiden yhteen sulautuminen. Työskentelen työhuoneen lisäksi ulkona maisemassa ympärivuoden. Intuitiivisten kuvien ja havainnon kautta käsittelen katsomisen, muistamisen ja olemassaolon teemoja.  Aihemaailman toistot, päällekkäisyydet ja yhtäaikaiset tapahtumat muodostavat teoksiin assosioivan unenkaltaisen kerronnan.

Eveliina Hämäläinen on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta  2013. Hänen teoksiaan on edellisen kerran ollut esillä mm. seuraavissa näyttelyissä: Yö vuosien välissä Galleria Huudossa Jätkä 1:ssä Helsingissä 2016 ja  Goodbye Ladies, Erik Creutzigerin kanssa Helsingin Taidemuseon Kluuvin galleriassa 2014. Näyttämöteoksessa Circo Aereo & defunensemble: Concerto Planos 2016 (Pakkahuone, ohj. S. Silvennoinen) Hämäläinen toteutti livemaalauksia. Tanssiteoksessa Onnelliset 2017 (Aleksanterin teatteri, ohj. S. Silvennoinen) nähtiin lavasteena Hämäläisen kaksiosainen teos.