Eva Neklyaeva

Kuraattori

Eva Neklyaeva on Helsingistä ja Milanosta käsin toimiva kuraattori. Hänen tavoitteensa residenssin aikana on luoda aikaa ja tilaa kirjoittaa esittävien taiteiden kuraattorikäsikirjaa.

Sen lisäksi Eva käynnistää uuden kuraattoriprojektin nimeltä ”Samara – performances by post” (performansseja postitse), jonka idea syntyi Koneen Säätiön aiemman residenssin aikana. Hän toimii myös Münchenin vuoden 2021 Spielart-teatterifestivaalien kuraattorina ja opettaa esittävän taiteen kuratointia Helsingin, Tukholman, Reykjavikin ja Venetsian taideyliopistoissa.

Hän oli Vooruit-taidekeskuksen vierailevana kuraattorina monitieteisessä taideohjelmassa ”With Pleasure” Gentissä, Belgiassa vuonna 2019.

Vuosina 2017–2019 Eva toimi Santarcangelo-festivaalien taiteellisena apujohtajana. Vuonna 1971 perustettu Santarcangelo on vanhin italialainen modernille performanssitaiteelle omistettu festivaali, jonka yleisömäärä on 25 000.

Sitä ennen hän työskenteli laajamittaisia paikka- ja kontekstikohtaisia julkisen taiteen hankkeita tuottavan Checkpoint Helsingin (2015) ja Baltic Circle Festivalin (2009–2014) johtajana sekä teatterituottajana Korjaamolla (2007–2008).

Evalla on maisterintutkinto sekä taiteen johtamisesta että taidekritiikistä. Hän on saanut kaksi TINFO-palkintoa teatterialan innovaatioista sekä Suomen PENin sananvapauspalkinnon.