Eva Müller

Sarjakuvataiteilija, kirjailija ja esiintyjä

Eva Müller on sarjakuvataiteilija, kirjailija ja esiintyjä.

Saaren kartanon residenssin aikana Eva aikoo keskittyä kolmanteen sarjakuvakirjaansa, joka on yhteiskunnallinen trilleri. Hän suunnittelee tarinaa, joka käsittelee luokka- ja sukupuolisortoa. Hän haluaa tehostaa näitä yhteiskunnallisen sorron ilmentymiä jännityksen ja kauhun keinoin. Kirjan tapahtumapaikka on Hampurin laidalla sijaitseva siirtolapuutarhayhteisö. Hampuri on yksi Saksan rikkaimmista kaupungeista, jossa vallitsee valtava kuilu rikkaiden ja köyhien välillä. 1800-luvun alussa nämä siirtolapuutarhayhdyskunnat rakennettiin torjumaan nälkää ja köyhyyttä. Myöhemmin työväenluokka vuokrasi puutarhapalstoja pakopaikaksi ahtaista kerrostaloasunnoistaan kaupungissa. Viime aikoina keskiluokkaistuminen on löytänyt tiensä myös näihin siirtolapuutarhayhteisöihin.

Yhä useampaa palstaa vuokraavat nyt hyvissä ammateissa toimivat nuoret kaupunkilaiset ja ylempi valkoinen keskiluokka, jotka näin toteuttavat urbaanin maalaiselämän fantasioitaan. Työväenluokka joutuu väistymään. Kirjassa kahden naisen pariskunta kutsutaan syntymäpäiväjuhliin tällaisessa siirtolapuutarhayhteisössä. Päivän aikana heille kehittyy kauhutilanne, jota ruokkivat pääasiassa luokkaerot ja sukupuolinen sorto.

Evan sarjakuvat ovat aina yhdistelmä faktaa, tutkimustietoa ja fiktiota. Niissä on yleensä yhteiskunnallisia, poliittisia ja historiallisia elementtejä. Hän on tietyllä tavalla keräilijä, ja koostaa kollaasin kerronnan muotoon. Ja siihen hän käyttää vain kynää ja paperia. Kun sarjakuva on valmis, hän usein esittää sen multimediamuotoisena sarjakuvaluentana.

 

Eva Müller on syntynyt vuonna 1981 maalaiskylässä Saksan lounaisosassa lähellä Ranskan rajaa. Hän suoritti sosiaalialan tutkinnon vuonna 2003 ja vuonna 2017 kuvittajan kandidaatin tutkinnon HAW Hamburg -yliopistossa. Siitä lähtien hän on työskennellyt sarjakuvakirjailijana ja taiteilijana Hampurissa. Eva matkustaa ympäri maailmaa ja työstää kirjojaan taiteilijaresidensseissä. Hän on ollut muun muassa Japan Media Arts Residencyssä Tokiossa ja Camargo-säätiön residenssissä Ranskassa. Hän on julkaissut useita novelleja antologiassa, aikakauslehdissä ja omakustanteisina pienlehtinä. Vuonna 2017 hän julkaisi ensimmäisen sarjakuvaromaaninsa nimeltä In the Future we are Dead. Kirja käännettiin englanniksi ja ranskaksi. Eva on voittanut sarjakuvillaan useita palkintoja. Hänen toinen kirjansa, työväenluokkaa käsittelevä sarjakuvaromaani, julkaistaan Saksassa (Suhrkamp Verlag) ja Yhdysvalloissa (Birdcage Bottom Books) vuonna 2022.