Erol Mintaş

elokuvantekijä

Erol Mintaş on Turkin Karsissa syntynyt elokuvantekijä, joka nykyään asuu Helsingissä. Hän valmistui elokuvataiteen ohjelmasta ja käsitteli maisterin tutkielmassaan Andrei Tarkovskin elokuvia. Hänen ensimmäinen lyhytelokuvansa, Butimar, ja toinen, Berf (Lumi), ovat voittaneet monia palkintoja ja kilpailleet useissa tärkeissä kilpailuissa elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Vuonna 2014 Mintaşin ensimmäinen kokoillan elokuva, Song of My Mother, teki suuren vaikutuksen festivaalipiireissä. Sitä on esitetty ympäri maailmaa ja se on voittanut runsaasti palkintoja, esimerkiksi Heart of Sarajevo -palkinnon parhaasta elokuvasta ja parhaasta näyttelijästä sekä lukuisia muita palkintoja. Hän muutti Helsinkiin tammikuussa 2017, missä hän nyt työstää uutta hankettaan (”Earth Song (working title)”) yhteistyökumppaninsa Mikko Viljasen kanssa. Suomen elokuvasäätiö tukee hanketta käsikirjoitusapurahalla. Hänen dokumenttielokuvansa ”From Mesopotamia to the North: Dzamil Kamangar” on saanut Koneen Säätiön apurahan ja on parhaillaan tuotantovaiheessa.

Jos haluat lukea lisää aiemmista elokuvistani, mene osoitteeseen HTTPS://WWW.MINTASFILM.COM/FILMS

Residenssini aikana Saaren kartanossa aion työskennellä pääasiassa seuraavan kahden hankkeen parissa:

HUMAN GAZE, joka on kokeellinen elokuva ja videoinstallaatio ihmiskatseen historiasta. Mitä jos kaikkein ensimmäinen ihmisen ruumiinosa olikin silmä? Alussa oli vain yksi silmä ja sitten silmä sairastui tautiin, jonka aiheuttamana kaikki muut elimet alkoivat kasvaa niin, että lopulta ihmiskeho alkoi näyttää siltä, mitä tänä päivänä pidämme normaalina. Tämä elokuva kertoo kokeellisen tarinan ihmiskehosta silmän näkökulmasta.

FROM MESOPOTAMIA TO THE NORTH: DZAMIL KAMANGER on dokumenttielokuva khanin pojanpojasta Dzamil Kamangerista (khan tarkoittaa hallitsijaa kurdiyhteiskunnassa). Dzamil syntyi vuonna 1948 pienessä Iraniin kuuluvassa kylässä Itä-Kurdistanissa ja hänestä tuli tunnettu kansainvälinen taiteilija Suomessa siitä huolimatta, että hänen oli aloitettava elämänsä alusta moneen kertaan. Elokuva keskittyy hänen elämäänsä matkalla Kurdistanista Suomeen.

Samalla Academy of Moving People & Images -elokuvakoulun perustajana ja taiteellisena johtajana työstän useaa teosta elokuvakoulua varten.

Academy of Moving People & Images (AMPI) on helsinkiläinen foorumi liikkuville ihmisille. Tavoitteenamme on suunnitella uusi oppimismalli ja kestävä pedagoginen foorumi, jossa eri taustoista Suomeen saapuneet ihmiset saavat osallistua elokuvateollisuuteen ja panna alulle muutoksen.

Tarjoamme vuoden pituisia, ilmaisia käytännön kursseja. Osallistujat tekevät omia lyhytelokuviaan liikkuvien elokuvantekijöiden ja suomalaisen elokuvateollisuuden ammattilaisten ohjauksessa ja suorittavat itse kaikki elokuvan julkaisemiseen tarvittavat tehtävät.

Löydät lisätietoja AMPIsta sivuillamme: WWW.ACADEMYOFMOVINGPEOPLEANDIMAGES.COM