Camouflage-työryhmä

Camouflage on koreografi Sonya Lindforsin ja hänen työryhmänsä teos, joka käsittelee katsomista tekona sekä katseen politiikkaa.

Kuva: Tuukka Ervasti

camouflage (naamioituminen): Useiden materiaalien, värisävyjen tai valaistuksen yhdistelmän käyttö kätkeytymistä, valepukuun pukeutumista, matkimista, simulointia tai vääristelyä varten

camouflage on monikerroksinen maisema, jossa asioita sekä paljastetaan että peitellään. Monivärisen pinnan alla on pohdiskeleva (auto)fiktio, jossa taiteilija paljastaa temppunsa. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä se näyttää.

_

camouflage on Sonya Lindforsin ja hänen työryhmänsä uusi teos, joka käsittelee katsomista tekona sekä katseen politiikkaa. Näyttämöllä on kyky paljastaa ja peittää näkyvistä, tehdä asiat näkymättömiksi tai ylinäkyviksi. Mutta kuinka tunnistamme mitä näemme? Mitä tapahtuu tunnistamisen hetkellä, kun jokin luokitellaan ”nykyaikaiseksi”, ”taiteeksi” tai ”mustaksi”?

Teos on vuorovaikutuksessa esi-isien kanssa, sujauttaa mukaan merkityksiä ja haaveilee oikeudesta läpikuultamattomuuteen.

 

Ensi-ilta 19.10.2021 Helsingissä


Koreografia ja konsepti

Sonya Lindfors

Työryhmä
Esete Sutinen, Julian Owusu, Johanna Karlberg, Riikka Lakea, Tony Sikström, Erno Aaltonen, Jussi Matikainen, Sanna Levo, Sonya Lindfors

Prosessiin osallistuneet
Elisa Tuovinen, Lydia Östberg Diakité, Pauliina Sjöberg, Zen Jefferson

Tuotantoavustaja
Tuure Kaukua, Riikka Lakea

Residenssit
Reykjavikin Dance Festival (tanssifestivaali) / NREP ; MDT, Tukholma; Koneen Säätiön Saaren kartanon residenssi


Yhteistuotanto

MDT, Tukholma

Tukijat
Taiteen edistämiskeskus, Suomi; Svenska Kulturfonden, Suomi; Pohjoismainen kulttuuripiste

Kuvat
Tuukka Ervasti

Tuotanto
Zodiak – Uuden tanssin keskus, Sonya Lindfors, UrbanApa, Kulttuurikeskus Stoa


Tulevat esitykset

19.–23.10.2021 | Zodiak – Uuden tanssin keskus, Helsinki
26.–29.5.2022 | MDT Tukholma, Ruotsi

Sonya Lindfors on kamerunilais-suomalainen koreografi, taiteellinen johtaja, fasilitaattori ja opettaja. Hän valmistui koreografian maisteriksi Taideyliopistosta Helsingissä vuonna 2013. Hänen työnsä ytimessä on tapa ravistella ja haastaa olemassa olevia valtarakenteita ja voimaannuttaa yhteisöjä.

Hän jakaa aikansa oman taiteellisen työnsä, kasvatustyönsä ja UrbanApan taiteellisena johtajana toimimisen välille. UrbanApa on monitieteinen ja hegemonian vastainen taideyhteisö, joka tarjoaa alustan uusille diskursseille ja feministisille taidekäytännöille. Kaikissa tehtävissään hän luo ja fasilitoi rasisminvastaisia ja feministisiä alustoja, joissa festivaali, esitys, julkaisu tai työpaja voi toimia voimaantumisen ja radikaalin kollektiivisen unelmoinnin paikkana.

Lindfors tekee omia ja yhteistyöteoksia, kuten esityksiä, kuratoituja ohjelmia ja performatiivisia toimia. Hänen teoksiaan on esitetty ja niitä ovat tukeneet mm. taidekeskus Beursschouwburg (Bryssel), Kampnagel-teatteri (Hampuri), Spring-festivaali (Utrecht), CODA-festivaali (Wales), Black Box Theatre (Oslo) ja Zodiak – Uuden tanssin keskus (Helsinki). Hän kuuluu Miracle Workers Collectiveen, joka edusti Suomea 58. Venetsian biennaalissa.

Lindforsille myönnettiin tanssin valtionpalkinto (yhdessä Anniina Jääskeläisen kanssa) vuonna 2013 ja kansainvälinen Anti Festival Live Art -palkinto vuonna 2018.