Bek Berger

Kuraattori, taiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Residenssijaksonsa aikana Bek keskittyy hidastamaan tahtia, muistelemaan mennyttä ja pohtimaan mahdollisia prototyyppejä kansainvälisen yhteistyön uudistamiseksi. Hän dokumentoi ja tarkkailee erilaisia yhteistyöstrategioita hyödyntämällä viimeisen vuoden aikana kuraattorina ja hankkeiden alkuunpanijana näkemiään esimerkkejä, kuten hankkeissa Baltic Take Over, The Shake Down ja erilaiset yhteiskirjoitetut tuotokset vuoden 2023 kansainvälisten Homo Novus -nykyteatterin festivaalien puitteissa.

Analysoidessaan niiden dokumentointia Bek toivoo innostuvansa aloittamaan uusien järjestömallien prototyyppien luomisen hyödyntämällä edellisen vuoden kokemuksiaan. Bek käyttää työssä monipuolisia ja epätavallisia työkaluja, mukaan lukien dialogi, lukeminen, taiteelliset tarot-kortit, horoskoopit, kävely ja ruoanlaitto. Hänen tavoitteenaan on tuottaa residenssin loppuun mennessä useita uusia kirjoituksia, tarot-korttipakka ja monia salahankkeita käynnistettäväksi ympäri maailman.

Bek Berger on taiteilija ja kuraattori, joka on kotoisin Naarmista, Australiasta, mutta joka tällä hetkellä asuu Riiassa, Latviassa ja toimi kuraattorina kansainvälisillä Homo Novus -nykyteatterifestivaaleilla. Hän yhdistää työssään uteliaisuuden innovaatioon, jotta voi suunnitella uusia yhteyksiä, yhteistyötä ja vastavuoroisuutta taiteilijoiden ja yhteisöjen välillä, yli rajojen ja taidemuotojen.

Kuraattorin työnsä lisäksi hän on vuodesta 2017 lähtien tehnyt dramaturgina yhteistyötä tanssitaiteilija James Batchelorin kanssa esityksissä, jotka on esitetty yli 20 maassa ja erilaisissa tapahtumapaikoissa kuten muun muassa Centre Pompidou (Ranska), Tanz Im August (Saksa), Impulstanz (Itävalta), New Baltic Dance (Liettua) ja Dance Massive (Australia). Tuottajana hän on työskennellyt muun muassa seuraavilla festivaaleilla: American Realness (New York), Dance Massive (Australia), Darwin Festival (Australia), Fierce Festival (Iso-Britannia) ja Forest Fringe (Iso-Britannia).

Bek on IETM:n eli kansainvälisen esittävien taiteiden verkoston (International Performing Arts Network) hallituksen jäsen, vuosina 2022–2023 ISPA-stipendiaatti (kansainvälinen esittävien taiteiden yhteisö eli International Society for the Performing Arts) ja vuonna 2020 hän oli Annantalon (Helsinki) ensimmäinen kansainvälinen residenssitaiteilija HIAPin (Helsinki International Artist Programme) ja Australian taideneuvoston tukemana.

www.bekberger.com