Alvaro Nunez Carbullanca

Säveltäjä

Kuva: Jussi Virkkumaa

Hengityksen tahtiin

Olen säveltäjä ja rakastan kävellä.

Aiemmin tapanani oli kävellä epätodennäköisiä reittejä pitkin: seurasin jokia niiden alkulähteeltä joen suulle, patikoin metsien halki seuraamatta merkittyjä polkuja, seurasin kodittomia koiria kaupungissa ja kuljin siksakkia kaduilla. Nyt yritän säveltää ja kävellä yhtä aikaa. Tähän kokemukseen uppoutuneena aloin kiinnittää erityistä huomiota kolmeen elimistöni toimintaan liittyvään näkökohtaan, jotka tapahtuvat kävellessäni: askeleet, syke, hengitys. Tästä herää kysymys: miten säveltää musiikkia, jonka rytmi on verrattavissa kävelevän ihmisen vaihtelevaan askelten tahtiin, sydämen sykkeeseen ja hengitykseen? Radikaalimmin sanottuna: Kuinka luoda kävelystä jäävä jälki ääniä käyttämällä?

Olen luonut neljä mahdollista vastausta näihin kysymyksiin musiikin muodossa. Saaren kartanon residenssissä alan säveltämään viidettä ja viimeistä aiheeseen liittyvää teosta jousikvintetille ja elektronisille instrumenteille, ja paraguaylainen Movimiento Pu Joe esittää sen vuonna 2024. Tällä kertaa akustinen materiaali perustuu kuitenkin omien askelteni tahtiin, sydämeni sykkeeseen ja hengitykseeni: kehostani tulee akustinen kävelyn jälkien piirturi, joka uppoutuu Saaren äänimaisemaan.

Toteutan hankkeen kolmessa vaiheessa: 1. kävelen samaa polkua pitkin Saaren kartanon ympäristössä lähes päivittäin residenssin keston eli kahden kuukauden ajan ja samalla tallennan maiseman ääniä; 2. laadin tallenteet; 3. sävellän jousikvintetille ja elektronisille instrumenteille tarkoitetun teoksen kolme ensimmäistä minuuttia.

Bio

Italiassa asuva chileläinen säveltäjä ja kellonsoittaja, joka on kiinnostunut toistuvista ihmiskehon liikkeistä syntyvistä äänistä, aistimuksista, kuvista ja mekanismeista.

Hän on voittanut ensimmäisen palkinnon XIII Premio Andrés Gaos de Composición Musical -kilpailussa (Espanja 2019) ja päässyt finalistiksi Breaking Music -sävellyskilpailussa, Syntax Ensemble (Italia 2019). Lisäksi hän on saanut apurahoja seuraavilta tahoilta: MacDowell-säätiö (USA 2024), Koneen Säätiö (Suomi 2023), Now & Next Tanzhaus Düsseldorf (Saksa 2019), Conservatorio Giuseppe Verdi di Milano (Italia 2017–2018), Fondazione Adolfo Pini (Italia 2017), kulttuuriministeriö (Chile 2006–2008; 2015–2016; 2022) ja Sub-Antarctic Biocultural Conservation -ohjelma (Chile 2012–2014).