Ohjeita apurahansaajille koronapandemian aikana

Koronaviruspandemian takia moni apurahansaajamme on joutunut toteamaan, ettei hanke voikaan toteutua suunnitellusti. Kokosimme ohjeet siihen miten toimia, kun pandemia vaikuttaa hankkeeseesi.

Miten toimia, kun koronaviruspandemia on sotkenut hankkeen suunnitelmat tavalla tai toisella? Pyrimme joustamaan pandemiatilanteessa tavallistakin enemmän eli apurahaa voidaan pääsääntöisesti maksaa, vaikka hankkeessa olisi suuriakin muutoksia pandemian vuoksi.  

Tässä pikaohjeet, miten toimit, kun koronaviruspandemia vaikuttaa hankkeeseesi:  

  • Toivomme, että hankkeissa toimijoita ei jätetä ilman korvausta, jos säätiö on myöntänyt rahoituksen.  
  • Jos tutkimustyötä tai taiteellista työtä ei voi tehdä nykytilanteessa, voit harkita suunnitelman muokkaamista vastaamaan nykyolosuhteita. Voit esittää vaihtoehtoisen tavan käyttää myönnetty apuraha, jos koronaviruspandemia estää hankkeesi toteutumisen alkuperäisen suunnitelman mukaan. Ilmoita muutoksista apurahajärjestelmässä.  
  • Jos olet menettänyt matka-, konferenssi- tai tuotantokuluja koronaviruspandemian vuoksi, suosittelemme ottamaan yhteyttä siihen tahoon, jolle maksut on maksettu ja selvittämään yhdessä vaihtoehtoja. Muistathan hyödyntää myös mahdollisen vakuutuksesi. Koneen Säätiö ei peri takaisin myönnettyjä apurahoja, jos joudut perumaan matkan, esityksen tai tapahtuman, ja kulut jäävät hankkeesi maksettaviksi. Voit ilmoittaa menetetyt kulut väli- tai loppuraportissa.  
  • Hankkeiden osalta, joihin koronaviruspandemia vaikuttaa, pidennämme rahoituksen käyttökautta 12 kuukaudella. Ilmoitathan säätiöön, mikäli käyttöajan pidennykselle on tarvetta.  
  • Pidäthän kirjaa koronaviruspandemian aiheuttamista ansionmenetyksistä.   
  • Noudata kaikessa matkustamiseen ja tapahtumien järjestämiseen liittyvässä päätöksenteossa Suomen hallituksen (tai asuin/kohdemaasi viranomaisten) ohjeistusta. Suosittelemme ennakoimaan sitä, ettei koronaviruspandemia ole välttämättä ohi niin nopeasti kuin nykyinen ohjeistus olettaa.   
  • Tiedehankkeet voivat ottaa yhteyttä suoraan tiedejohtaja Kalle Korhoseen sähköpostitse (tai puhelimitse). Käytännön kysymyksissä ole yhteydessä: koneensaatio@koneensaatio.fi, 09 260 0617 (ma-to klo 11–15).