Revontulten maa / Norrskenets land

Revontulten Maa on Ruotsiin ja Suomeen sijoittuva dialoginen, dokumentaarinen ja taiteellinen yhteistyö, jossa taiteen ja tarinankerronnan kautta pohditaan kokemuksia siirtolaisuudesta, kulttuurienvälisyydestä ja monikielisyydestä.

Revontulten Maa / Norrskenets Land on Ruotsiin ja Suomeen sijoittuva dialoginen, dokumentaarinen ja taiteellinen yhteistyö, jossa taiteen eri keinoin ja tarinankerronnan kautta pohditaan yhdessä osallistuvien tarinankertojien kanssa kokemuksia siirtolaisuudesta, kulttuurienvälisyydestä ja monikielisyydestä.

Yhdessä taiteilija Eija Mäkivuotin kanssakertojina on toiminut suomensukuisia siirtolaisia Pohjois-Ruotsista sekä tornionjokilaaksolaisia rajan molemmin puolin. Moniosainen hanke on taiteellinen, dokumentaarinen ja kokeellinen tutkimusmatka “suomalaisuuteen”, “ruotsalaisuuteen” ja johonkin siltä väliltä.

Monivaiheinen tarinankerrontaprosessi ja yhdessä kertominen tapahtuu pohjoisessa Suomen ja Ruotsin rajalla, Torniossa ja Haaparannalla,  Luleåssa, Kiirunassa ja Ronnebyssä sekä Helsingissä vuosina 2020–2023. Revontulten Maa / Norrskenets Land on work-of-art-in-progress, siis edelleen muotoutuva prosessi, joka näkyy myös hankkeen eri teosten moniulotteisuutena ja ennalta määrittämättömyytenä. Kukin kertoja on työskennellyt yhdessä Mäkivuotin kanssa etsien itselleen sopivan aiheen ja sen toteutusmuodon. Prosessissa taiteilija on luonut tilaa tarinankerronnalle, jonka kautta jokainen osallistuja on muuntanut kokemuksiaan taiteen keinoin välitettäväksi. Yhdessä tekemistä ovat määrittäneet ennen kaikkea dialoginen ote ja osallistujien opastaminen omaehtoiseen tutkimiseen ja työskentelyyn.

Tavoitteena on moniääninen ja monimutkaisen kerroksellinen tarina kuulumisesta johonkin tai jonnekin sekä aina jossain jonkin välissä olemisesta usealla kielellä taiteen ja tarinankerronnan keinoin. Hankkeen tarinoista/taideteoksista koostetaan kaksiosainen näyttely (2021), verkossa oleva taideteos (2022) ja kirja (2023). Hankkeesta kertovia mikrotarinoita julkaistaan sosiaalisessa mediassa (Instagram) vuosina 2020–2023.