Apurahat ja residenssipaikat Tiede Muutoksia ruoan ja syömisen kuvauksissa länsimaisessa taiteessa, 1650–1950 Päähakija FT, dos. Grén Roni Myöntösumma 164600 € Tukimuoto Yleinen rahoitushaku Alat Taiteiden tutkimus Myöntövuosi 2024 Jos omistat hankkeen, voit kirjautua sisään ja lisätä hankkeen tietoja. Kirjaudu sisään Jaa: Takaisin apurahalistaukseen Hakemuksen tiivistelmä Tutkimus pyrkii laajaan kuvaukseen länsimaisen taiteen ruokaa, ruokatapoja ja syömisen kuvaamista koskevista pääasiallisista kehityskuluista aikavälillä 1650–1950. Se kartoittaa tapoja, joilla taide liittyi tänä aikakautena ruokaa, ruokailua ja ruoantuotantoa koskeviin muutoksiin ja niistä käytyyn keskusteluun sekä tapoja, joilla taiteen esittämät näkemykset tai niiden painopisteet erosivat niistä. Tutkimus toteutetaan monografiamuotoisena. Englanninkielinen monografia koostuu johdannosta, laajasta johtopäätösluvusta sekä kuudesta aihetta eri kulmista katsovasta luvusta. Näillä luvuilla on kaikilla omat spesifit taustateoriansa, mutta kokonaisuudessaan tutkimus liittyy poststrukturalistiseen tutkimusperinteeseen, ja siinä tarkennetaan episteemien ja diskurssien välisiin katkoksiin ja muutoksiin. Myös aiemmat monografiani ovat hyödyntäneet samankaltaista otetta laajan varhaismodernilta ja modernilta ajalta peräisin olevan monialaisen aineiston käsittelyyn. Vastaavaa kattavaa julkaisua aiheesta ei aiemmin ole tehty. Voidaan sanoa, että tutkimuksen kohteena olevina vuosisatoina länsimaisen ihmisen suhde ruokaan, ruokailuun ja ruoantuotantoon muuttui enemmän ja nopeammin kuin minään toisena aikana sitä ennen. Tämä muuttunut suhde on myös tänä päivänä olennainen osa ekologista kriisiä, ilmastonmuutosta sekä luonto- ja lajikatoa. Sellaisenaan tutkimus on hyvin ajankohtainen ja pureutuu taiteen peilin kautta niihin juurisyihin, jotka muutoksia ovat aiheuttaneet, ja tarjoaa näkökulmia, joilla asiasta voitiin ja voidaan yhä käydä keskustelua. Takaisin apurahalistaukseen